2022-06-13 2906 瀏覽
多年前的一次結婚紀念日在尖沙咀已經品嚐過,滿意。今次由兩人變兩大兩小回味當時的味道,田螺、蘑菇湯、油封鴨脾、心太軟、法式焦糖燉蛋,都係我地再想回味的菜式。由於我地有兩個小朋友,所以佢地係提供左兒童套餐俾我地揀,但係無可能夠主餐牌的吸引,所以我地揀左3 個大人餐。生蠔:我地先黎一個小朋友有得睇無得食的生蠔,由於其中一隻太瘦,所以佢地送多一隻俾我地,今次的生蠔大隻爽脆(除左送果隻),吃後口腔內還有一股蠔味。頭盤:香煎田螺配蘑菇汁、香煎鵝肝配紅桑子汁、波士頓龍蝦及油甘魚伴魚子醬熱情果汁田螺份量頗多,味道很好。鵝肝面層很脆,香滑而不膩。龍蝦嫩滑。湯:雜菌湯及馬賽魚湯都算唔錯。主菜:香煎澳洲鱈魚及龍蝦、法式焗油封鴨脾、焗澳洲羊架鱈魚及龍蝦原本餐牌係配魚湯,但侍應話如果想香口的話可以唔配湯,所以變左煎,魚及龍蝦果然都香口嫩滑。油封鴨脾係愛人咁多年仲回味的菜式,皮脆得像乳豬一樣,肉實度適中,不太腍或太實。羊架要了7成熟,火候啱啱好,容易入口,帶點羊酥味。甜品:蘋果撻、心太軟、法式焦糖燉蛋甜品不太甜,心太軟的朱古力甜中帶點苦,朱古力醬配雪糕一流,燉蛋嫩滑,愛人同佢兩位前世情人都很滿意,特別係佢地第二個

生蠔
香煎田螺配蘑菇汁
鵝肝
湯:雜菌湯及馬賽魚湯都算唔錯。
主菜:香煎澳洲鱈魚及龍蝦、法式焗油封鴨脾、焗澳洲羊架
香煎澳洲鱈魚及龍蝦
法式焗油封鴨脾
焗澳洲羊架

甜品:蘋果撻、心太軟、法式焦糖燉蛋
甜品不太甜,心太軟的朱古力甜中帶點苦,朱古力醬配雪糕一流,燉蛋嫩滑,愛人同佢兩位前世情人都很滿意,特別係佢地第二個胃。

法式焦糖燉蛋
題外話/補充資料: 還記得當年未到主菜已經半飽,當年的鵝肝及鴨脾比較油膩,所以食到尾肚皮都幾頂唔住。今次4人3個餐,即使食量少左,都唔會太多或者唔夠食,食物質素再提升,最重要係少左份油膩感。
2022-06-12
紀念日