2011-02-04 7 瀏覽
最近半半大熱的YOGURT , 開到成行成市, 每一間都競爭得很劇烈, 差不多好多都找過團購網站做推廣, 我已買了4間不同YOGURT 店, 但這間是我第一間去食的其他食評話有好多味可以選, 但我當日就只有原味...同芒果, 十分失望 (我有朋友在8月間也幫趁過, 當時佢地都有3款可選原味有小小酸而已 (不太酸OK), 奶味不重, 也不杰身 , 但不能說佢稀芒果味似食軟雪糕 , 但絕不是濃芒果味 也不是重奶味那種軟雪糕, 酸味比原味還要低些, 這款芒果比麥當當的軟雪糕稀少少那間店面積很小, 只有BAR 高鄧, 坐得唔舒服店員是外藉年青男仔有禮,TOPPING 選擇少, 究竟是灣仔店因為面積細,所以選擇少, 還是其他區的也是如此, 要到其他店LOOK LOOK 才知, 而且對他們提供的TOPPING 也冇乜興趣, ROAST 椰絲, 椰絲, OREA, 燕麥, MOCHI , 荔枝等等, 當然其他同類的店, 都會有類似TOPPING 大同小異, 但因為今次我只有2種味道可選已令我冇MOOD在先選了燕麥, OREO + 綠茶MOCH I , 綠茶MOCHI 是失敗之選, 綠茶味冇乜, 還

(我有朋友在8月間也幫趁過, 當時佢地都有3款可選

那間店面積很小, 只有BAR 高鄧, 坐得唔舒服
店員是外藉年青男仔有禮,

選了燕麥, OREO + 綠茶MOCH I , 綠茶MOCHI 是失敗之選, 綠茶味冇乜, 還被原味YOGURT 裏的酸味和芒果的奶味 蓋過, 就好像食緊糯米團而已
雖然YOGURT 本身是有少少酸味, 配合帶甜味的OREO 理論上是很合適, 但傳統OREO 甜得過份, 我覺得佢地應該用少甜OREO會較好, 反正佢的YOGURT 也不是很酸那種

總括而言, 失望:
1) 只有2種味道可選, 還要不是很好味
2) 配料選擇少
3) 用$18 買$42 (有3種TOPPING) , 表面似平左好多, 但份量和CRUMP 收$32 那個SIZE 差不多, 總之一定唔會多過CRUMP
4) 除非其他區的店有較齊全的供應, 否則不會再幫趁
5) 沒有醬汁可汁

原味和芒果味
2011-01-31
$40 (其他)