2014-02-06
是日心血來潮想食乳豬,於是下晝先打電話去book定位,好彩都勉強攞到位。去到門口已經見到一堆人排隊等walk-in,如果冇訂枱一定唔駛旨意有位!Anyway,因為一心黎食乳豬,所以就算只係得4個人都叫左半隻乳豬,再係咁易另外叫左個例湯同埋兩碟餸就算。上菜速度極之快,拍得住茶餐廳既速度,唔駛5分鐘已經有野食。半隻乳豬︰作為招牌菜算係交足功課。乳豬皮熱辣辣之餘亦都十分脆,一口咬落去既時候都算係叫做juicy,唔會好似一般大集團製作咁乾身。至於乳豬肉方面,個人黎講覺得有少少偏肥,似「半肥瘦」肉多D,不過整體肉質尚算可以接受,腌得非常入味,作為signature dish果然冇令我失望。青紅蘿白煲唐排︰例湯有分2-4位($88)同埋4-6位($108)既size,如果一般四個人,只係想一人一碗小試的話,我覺得$88已經夠晒。湯料非常足,上枱湯渣一大碟絕對冇欺騙觀眾。味道方面亦都唔錯,感覺到係落足心機同埋時間去煲,飲到淡淡既老火湯味道。唯一要批評既係好似甜左少少,應該落左唔少糖,而且飲完之後有D口渴,想必係落左唔少味精啦!生炒上肉排︰整體感覺只係好一般。鑊氣雖然好足,但係肉排好似厚粉左D,加上切
半隻乳豬︰作為招牌菜算係交足功課。乳豬皮熱辣辣之餘亦都十分脆,一口咬落去既時候都算係叫做juicy,唔會好似一般大集團製作咁乾身。至於乳豬肉方面,個人黎講覺得有少少偏肥,似「半肥瘦」肉多D,不過整體肉質尚算可以接受,腌得非常入味,作為signature dish果然冇令我失望。 青紅蘿白煲唐排︰例湯有分2-4位($88)同埋4-6位($108)既size,如果一般四個人,只係想一人一碗小試的話,我覺得$88已經夠晒。湯料非常足,上枱湯渣一大碟絕對冇欺騙觀眾。味道方面亦都唔錯,感覺到係落足心機同埋時間去煲,飲到淡淡既老火湯味道。唯一要批評既係好似甜左少少,應該落左唔少糖,而且飲完之後有D口渴,想必係落左唔少味精啦! 生炒上肉排︰整體感覺只係好一般。鑊氣雖然好足,但係肉排好似厚粉左D,加上切得太細粒,食落口既感覺唔得爽口之餘亦因為size既關係到喉唔到肺咁。而個汁落既糖既份量好似重手左少少,太過甜反而令到肉本身既質感食唔出,呢到亦都要扣少少分。 啫啫生菜煲︰上菜時係連錫紙既煲一齊上,重見到熱辣辣既鑊氣,香氣四溢,正!當撈埋煲底既蝦醬時候果種味道真係非常正!唯一要批評既係如果可以轉做其他菜去炒就更加好喇!事關生菜好容易出水,食到一半已經見到煲底有pat水,雖然只係食材既問題,但都無可避免會影響口感同埋賣相。 Overall整體感覺OK,可以考慮再次黎幫襯,但除左乳豬之外其他餸菜又唔係坊間講到咁「非試不可」,同埋都同意其他人指出整體食物質素及服務水平都不及以前水準,值得留意!