原本約好晒咁晚去食四川菜,最衰自己早兩日去咗食燒烤,搞到喉嚨痛。原本打電話諗住取消預約,好彩自己都多口問一問店員:。店員同我講佢哋嘅menu 有3分之一都係唔辣嘅款式,或者少辣,適合唔太識食辣嘅朋友。。。既然喉嚨痛唔識得辣都啱食,今晚我哋就照舊食四川菜。川熙樓係君怡酒店,唔使講環境同裝修一定有返咁上下。最令我開心嘅事,係之前去食四川菜,食完成身衫褲都有一陣麻辣味。今次則非常清爽!一坐低店員就招呼我哋飲佢哋來自四川嘅苦蕎茶。佢源自四川,有減肥、降血脂、糖尿病等功效,我喉嚨痛,飲多啲,都有消炎作用!首先叫左店員介紹既椒汁象拔蚌 例牌 HK 168。唔食辣嘅朋友仲可以選擇芥辣醬油味。黎到食川菜,當然都想試吓麻辣嘅本色。象拔蚌好爽口,加上少少麻香,回味無窮!晾衣白肉 HK 98叫呢款菜式,主要係因為見到個造型好靚。而且個那辣醬係分開上,所以都適合我食。白肉係豬肉,雖然半肥瘦,但係完全食唔到油膩嘅感覺,加埋青瓜更清新。刀法如神,薄切考功夫。個香辣醬,雖然我只係食咗少少,但係非常讚!川式慢煮牛肋骨 HK 228 小份慢煮既牛肋骨同辣醬分開上,呢個菜式係我全晚嘅推介!慢煮既牛肉質感非常爽脆,好柔軟!

原本打電話諗住取消預約,好彩自己都多口問一問店員:[其實你哋四川菜,有冇啲唔辣既菜式架?]。店員同我講佢哋嘅menu 有3分之一都係唔辣嘅款式,或者少辣,適合唔太識食辣嘅朋友。。。

既然喉嚨痛唔識得辣都啱食,今晚我哋就照舊食四川菜。

川熙樓係君怡酒店,唔使講環境同裝修一定有返咁上下。

黎到食川菜,當然都想試吓麻辣嘅本色。
象拔蚌好爽口,加上少少麻香,回味無窮!

晾衣白肉 HK 98
刀法如神,薄切考功夫。

個香辣醬,雖然我只係食咗少少,但係非常讚!

川式慢煮牛肋骨 HK 228 小份

慢煮既牛肋骨同辣醬分開上,呢個菜式係我全晚嘅推介!
慢煮既牛肉質感非常爽脆,好柔軟!
切落去你會見到粉紅色既牛肉非常吸引。油脂平均嘅分布,食落去好juice. 牛香味濃!一口接一口!

天麻燉乳鴿湯 HK 48
食咗啲燥少少嘅主菜,我都叫左燉湯滋潤吓。

天麻降火,呢個湯偏油,粟米好甜。
清湯素面 HK 38
最後以素面作結束。
雖然只賣$38,廚師都用心地用高湯煮麵,拉麵既麵條掛高湯,好滿足!
  • 慢煮牛肋骨