2025-01-02
呢排氣溫驟降、最佳節目都係打個暖笠笠邊爐。要襯返個節日氣氛、尖沙咀呢間餐臺式火鍋店個靚靚裝修跟商場走high end路線幫襯當日鄰座有客人慶祝生日、碰啱餐廳做推廣有多項優惠和應節菜品大家打邊邊食到笑逐顏開☆ 鴛鴦鍋・ 紅顏花膠雞鍋・臺式麻辣鍋~ 女人梗係鍾意養顏,呢個濃到化不開嘅湯底啱我,有花膠竹笙用大豬骨熬成湯,個質地濃稠到一個點!店員提醒要小心用慢火,一滾起先飲啖湯及不斷搞快手烚材料。朋友嗜辣,麻辣湯底佢要點,牛骨湯頭料有鹵豆腐鴨血等,我唔多食辣都覺得可接受,烚牛肉食幾夾!朋友講下次嚟要試佢哋新嘅泰國冬陰功湯底☆ 肉肉聖誕樹~ 應節推出嘅新菜品,捲成聖誕樹嘅牛肉既啱打卡牛肉又真心唔錯。餐牌介紹係美國prime牛板腱同牛腹胸肉,兩個部位各有千秋!朋友喜歡牛板腱嘅咀嚼感和濃牛味,我則鍾情柔軟嘅牛腹胸肉,我哋一致覺得用麻辣鍋去淥嚟食最夾☆ 企鵝丸(墨魚漿製)~ 幾乎枱枱都點,係好可愛嘅企鵝造型墨魚丸,爽彈軟中帶甜,用花膠雞鍋恰幾對口☆ 黑松露蝦滑~ 真係見到一隻隻蝦埋成蝦滑,淥熟食爽脆彈牙仲有黑松露香,朋友話下次要每人嗌一球☆ 新鮮活撈蚵仔~ 隻隻蠔仔都漲卜卜肥嘟嘟,朋友較鍾意食蚵仔由佢
大家打邊邊食到笑逐顏開
☆ 鴛鴦鍋
・ 紅顏花膠雞鍋・臺式麻辣鍋
☆ 肉肉聖誕樹
☆ 企鵝丸(墨魚漿製)
☆ 黑松露蝦滑
☆ 新鮮活撈蚵仔
~ 隻隻蠔仔都漲卜卜肥嘟嘟,朋友較鍾意食蚵仔由佢清晒,佢話幾ok
☆ 萵筍
~ 食得肉多要食返多啲菜中和下,呢個菜幾爽甜
☆ 四川小酥肉
~ 香口小食唔洗烚,傾下食下又秒清
☆ 貴妃烏龍珍珠奶茶
~ 火鍋店隔離就係茶飲店,我哋順道點兩杯飲解下膩先。佢嘅優點係珍珠較細粒口感適中唔過份硬又唔會塞住飲管,淡淡茶香個人鍾意微糖唔多甜
☆ 自助小食/醬料
~除咗多款醬料自由配搭外、仲有生果小食和 甜品供應,我幾鍾意食爽脆魚皮同菇幾入味