2024-10-29
仲記得第一次食Cheesecake Factory 喺係美國,當時已經一試難忘。佢係我心目中就同超大份量,超濃郁味道,超邪惡卡路里劃上等號。😋😋到香港開咗分店後,又因為餐廳嘅位置唔屬於自己經常去嘅地段,所有每次都只有等到「去開果頭」先有機會食。而佢嘅邪惡但令人滿足嘅味道,亦成為咗我個人最愛嘅comfort food 之一。近日去開海港城,亳不猶豫要去會下呢間餐廳先。今次同男朋友兩個人去,雖然明知佢d 野超大份,依然叫咗我最愛嘅蟹餅,達文西長通粉,四重芝士長通粉,oreo 奶昔同Godiva 朱古力芝士蛋糕🤭🤭(最後食唔曬當然要take away😝)蟹餅有三件,裡面係滿滿嘅蟹肉,非常足料,調味簡單反而食到蟹肉最原有嘅味。長通粉非常大份,足夠2~3人食,個人偏好達文西長通粉多d, 大量嘅磨菇同雞肉粒,個汁有洋蔥,瑪蒂拉甜酒同幾種唔多嘅芝士配合,甜甜酸酸咁唔會太膩。男朋友就偏愛有大量芝士嘅四重芝士長通粉,如果你係cheese lover 又唔怕膩,應該都會喜歡。🤭Oreo milkshake 係非常美式嘅一杯飲品,較為濃厚嘅質地,明顯有大量嘅奶,cream.最後嚟到朱古力芝士蛋糕,與其話係芝
近日去開海港城,亳不猶豫要去會下呢間餐廳先。
最後嚟到朱古力芝士蛋糕,與其話係芝士,個人覺得比較偏向朱古力蛋糕,Godiva 朱古力好香好濃好滑,無過甜但略為蓋過芝士味,同樣地係幾膩嘅一個甜品,我地兩個人share 都食唔曬。喜歡朱古力嘅話值得一試。
成餐飯其實食得幾開心,樣樣都好岩胃口😍
唯一係服務略為有改善空間,餐廳內外籍女待應態度尚算正常,可惜本地男經理態度冷淡,結帳時待應收咗我地張信用卡好耐都未返嚟,自問有禮貌地問多一句(無催促成份)男經理只點一點頭,無任何回應,態度愛理不理😕