2015-11-09
去渡船街八文樓做咩好,我估食串燒,打邊爐都最出名,今晚約左朋友食飯,嚟到開飯零劣評的川燒!裝修都幾特別,大大的木招牌看似去了集古村,中國特色挺濃!燒雞泡魚乾 $38燒得唔太乾軟硬適中,入口甜甜地,最適合一邊飲酒一邊食!燒特級牛脷蕊 $36/串牛味都幾香濃,咬口十足,帶點爽口,加左孜然粉入口更惹味,為菜式增加不少風味!川香濃湯清酒煮花甲清酒湯底滲出淡淡的辣味,花甲肉厚而鮮甜,以清酒煮後清甜味更為突出,部份花甲吐沙未足,朋友說有沙,但我卻幸運地沒遇到!川香肉碎燒茄子 $32老實講,我係唔鐘意喺街食茄子,因為茄子係超吸油,如果落得唔夠油,成品入口覺得好削!咁我係健康派,咁食油真係算吧啦,所以乾脆唔食就最好!呢度的茄子上枱時,感覺好清,油笠笠感並不明顯,感覺似清蒸多一點!吃了一口,茄子水份及條條分明的質感保留得幾好,口感不會乾巴巴,仲會有少少爆汁的情況出現,加埋面層帶微辣的肉碎,其實幾似蒸肉餅的感覺......燒手打免治雞肉丸 $26免治雞肉入面混合了雞軟骨,口感比一般免治肉來得有嚼頭,淋面的醬汁其實都幾辣,所以我都係一粒起兩粒止了!秘製牛肋骨燒過的牛肉質感幾鬆化,至於牛味就不算太香濃,肉汁都
燒得唔太乾軟硬適中,入口甜甜地,最適合一邊飲酒一邊食!
燒過的牛肉質感幾鬆化,至於牛味就不算太香濃,肉汁都保留得幾好,不過不失吧!
燒野食點可以少貝類食物先,由貝殼直接放到火中燒至食得,海水味可保留到最佳狀態,原汁原味就係咁解,店方加左蒜蓉同葱,令到鮮香味更加突出,而且無Overcook, 厚身又鮮甜,自己都好喜歡!
如果你問我呢度最好食最深刻印象的食物是什麼,這個燒海鰻必是三甲之選,除了厚肉外,面層入口帶脆身,海鰻肉質肥美,口感似即燒的鰻魚,我都叫左兩Round!
另外燒海殼王都係我嘅推介,初時我以為又寫錯字(個推介Board 上真係太多錯字了!大家等食時,不妨可以玩下鬥圈出錯字,笑!)
呢條其實係叫筍殼魚,Omg 地個樣真係好衰,死左都想打死多佢一次,咪睇佢外表衰衰咁,肉質好滑溜,真係估唔到。
鵝肝燒到金黃色,咬開入面係半熟的,啲油係咁標出嚟,不過下面件多士就乾左啲,整體都係極邪惡呀!
呢個係老闆介紹的,係以特製的薄身豆皮包住帶水份的葱同蒜泥,入口有少少辛辣感,加上少量的胡椒調味,幾有趣又香口,不過個人就唔太喜歡咁樣食蒜頭啦!
相信好多人都試過燒棉花糖,外脆內半融化的棉花糖真係好邪惡㗎!呢度再加埋朱古力同煉奶,成個配搭簡直不得了!
入口發現法包同棉花糖中間,仲有一小片香蕉,軟綿的口感令到生色不少!