2023-10-04
中秋節路過利東街睇燈籠,順手食個茶記黎個香港式Chill早餐。雖然好近景點,但唔知係咪因為太早,意外地又唔係好多遊客,夠Local嘅感覺。叫左最經典嘅早晨全餐💯:包左煎牛扒腸仔麵、奄列蛋、大大個菠蘿包、再加杯醒晨靚茶☕。早晨全餐🍳有蛋有腸是常識吧🤣腸仔少少煎香味,應該有煎過再放上個麵度,奄列都夠蛋香入口嫩滑。牛扒係地道香港嘅味道,少少焦面突出鹹香嘅味道,最重要係冇筋易入口,唔會咬到個人炆晒✔✔✔~Last不得不提壓軸項目:🍞🧈🥯菠蘿油!作為香港經典必食項目,就算遊客食都唔會失禮,大大個包,食到一半真係已經飽到上心口,強烈建議要趁未飽時早D食先可以100%享受到菠蘿油嘅滋味🤩雖然個餐本身都好夠食,但最後都係忍唔住叫左粒蛋撻,係酥皮底,上枱時都仲有熱度,但略嫌唔夠甜,不過止下癮黎講算係唔錯,一啖啪左佢就係Perfect嘅Good Morning喇🌞