2015-10-23 2386 瀏覽
重陽節當日難得放假,又唔需要拜山,睇見個天咁靚,就決定去石澳放鬆下。落車見到呢間新裝修既café,二話不說就入去坐底試下。老闆娘好熱情,一坐底已經來同我地傾計,仲推介我地飲佢既”自家拼配既奶茶”,聽聞係30多年來有好多名人光顧的。可惜的是 … 這次我對咖啡比較有興趣,哈哈。Order了<芝士火腿牛角包>,<西多士配水果>,<泡沫咖啡>和<鮮奶咖啡>。首先講牛角包,包質鬆軟,比出面食到的冇咁油膩。芝士係半溶狀態,溶係火腿上面好吸引,加埋火腿肉夠煙韌,食起上來十分夾。但因為本人平時食得比較淡口,所以感覺有少少鹹。跟住到西多士配水果,西多士有三層,中間夾有兩層花生醬,比出面茶餐廳的更為有層次。但水果略為單調,只有兩片菠蘿,如果可以同時有兩款或三款水果就會更好。飲品方面,泡沫咖啡和鮮奶咖啡的咖啡味很香濃,奶的溫度也適中。至於傳說中的自家奶茶,就留待下次再來品嚐吧。
2015-10-21
  • 泡沫咖啡