2017-11-25
聽人講布袋澳食海鮮比其他地方平靚正,可能係交通唔方便,但既然一家人郊遊完就順便落去試一試附近風景真係好靚好寧靜一個古色古鄉既漁村行到尾見到兩間店鋪,見呢間門囗貼左好多明星相,就俾佢吸引左入到去見到有散叫或一圍圍套餐雖然套餐底食好多,但分量太多食唔晒,所以選左散叫,行去海鮮區睇吓有乜海鮮選我地選左海蝦、鮑魚、扇貝、東風螺、海魚、鹽水雞、豉油皇炒麵、發記炒飯、西蘭花。白灼海蝦:大細適中,鮮甜彈牙豉油皇炒麵:麵幼炒得乾身夠鑊氣發記炒飯:需然唔係好大碟,但好足料乾身味美鹽水雞:皮滑肉嫩,鹹度適中蒜蓉西蘭花:大細適中,一啖一嚿,美味爽口蒜蓉粉絲蒸扇貝:好多蒜蓉和粉絲,粉絲好軟硬適中,索左蒜蓉、熟油和扇貝既鮮甜味好正,扇貝新鮮彈牙清蒸海魚:唔知係乜嘢海魚,但蒸得唔老,魚肉嫰滑,有鮮味清蒸鲍魚:果皮既清香和豉油熟油加埋一齊,提升左鮑魚既鮮味,而且咬落唔靱白灼東風螺:美味鮮甜、彈牙爽口美中不足,就係太細粒,輸左口感今次真係大快耳朵,都係用左而且比其他地方平,新鮮好味,下次多d人就可以叫套餐,同試多d嘢
一個古色古鄉既漁村
行到尾見到兩間店鋪,
見呢間門囗貼左好多明星相,就俾佢吸引左
入到去見到有散叫或一圍圍套餐
白灼海蝦:大細適中,鮮甜彈牙
豉油皇炒麵:麵幼炒得乾身夠鑊氣
發記炒飯:需然唔係好大碟,但好足料乾身味美
鹽水雞:皮滑肉嫩,鹹度適中
蒜蓉西蘭花:大細適中,一啖一嚿,美味爽口
清蒸海魚:唔知係乜嘢海魚,但蒸得唔老,魚肉嫰滑,有鮮味
今次真係大快耳朵,都係用左