2009-02-20
二月六日, 今晚要幫老公去 Sogo 買朱古力畀未來奶奶做生日禮物,見到呢間《MOCHI CREAM》, 啱啱朝早班同事先講完, 其實好耐之前見佢開喺 Sogo Supermarket 位都知佢出名,但亦都知佢好貴, 所以一直都冇買嚟試, 不過今日聽完班同事講, 又心郁郁想試吓!由於想同老公分享, 佢又要六個先有盒, 於是買咗六個唔同味返屋企,但如果即時諗住食既話, 就要得十至十五分鐘溶一溶先好食喎~買既時候已經係每一個獨立有個紙袋仔袋住, 仲寫明係咩味添!呢個係咖啡味, 個皮口感幾好, 軟軟哋, 煙煙靱靱, 味道就冇乜, 只係靠啲餡既味道,食落確係有咖啡味, 但唔算好特出特別。朱古力, 甜品裡面必試既味道, 裡面其實有啲 cream 架, 不過對呢個有少少失望, 冇乜朱古力味呀!芒果味, 個人覺得一定要試吓啲酸酸哋既味道, 但呢個又係失望, 冇乜芒果味。香桃乳酪, 個樣好似芒果味, 但呢個好食過芒果少少, 夏天食, 配埋杯綠茶, 應該幾正!蘋果批味, 呢個聽個名已經覺得怪, 所以特登買嚟試吓! 睇吓點"蘋果批"味法!!可惜都係失望囉, 唔係難食, 都唔知食緊啲乜, 唔講真係唔知食緊"
但如果即時諗住食既話, 就要得十至十五分鐘溶一溶先好食喎~
買既時候已經係每一個獨立有個紙袋仔袋住, 仲寫明係咩味添!
食落確係有咖啡味, 但唔算好特出特別。
朱古力, 甜品裡面必試既味道,
香桃乳酪, 個樣好似芒果味,
但呢個好食過芒果少少, 夏天食, 配埋杯綠茶, 應該幾正!
可惜都係失望囉, 唔係難食, 都唔知食緊啲乜, 唔講真係唔知食緊"蘋果批"味喎!
最愛既綠茶味, 呢款味又係必試架啦! 啲咁日式既甜品點可以唔試噃綠茶味?
佢裡面仲有啲餡都幾多幾有層次感, 算係幾好食,
但可能比較鍾意食好濃既綠茶味, 所以對我嚟講都係淡咗啲呢~~
佢仲有啲冇得散賣既禮盒裝, 不過勁貴呀! 上面嗰款要 $128, 下面嗰款要 $210............
總結, 一個要成 $16 - $22, 個皮係食得出好靚,
但成日食既感覺又唔係好值十幾蚊個囉~
半打加埋買咗八十幾蚊, 食落又似乎冇乜特別, 好似雪糕糯米滋仲好食咁,
Anyway, 買既時候我已經預咗只此一次啦!
更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=12458