2007-03-23
媽媽又睇到金龍船有個6人的優惠套餐,所以舉家去試。套餐好似7XX,仲包6罐啤酒汽水及送半枝紅酒,大家得食飽飽,真係抵到爛。大蝦沙律-普通的雜果沙律再加了蝦肉,所謂大蝦不是原隻的,是開邊,不過都有好多隻。手抓乳豬-所謂手抓只是一個gimmick,將乳豬件切得好大塊,客人可以帶手套用手食。鮑魚象拔蚌生菜包-鮑魚、象拔蚌加冬菇等材料切粒,味道好濃,淨食都幾膩,但用了生菜包住食,可中和味道。荷葉西施骨-一打開陣陣荷香味,不過排骨肉質唔多得,而且唔夠入味。金湯蟹皇翅-前後來了兩次,因為第一次大家都覺唔妥,鹹味甜味酸味乜未都冇,點可能無味o架,話晒個湯底係金黃色,唔通真係色素?最後向個侍應投訴,佢都好好禮貌的換了俾我o地。再來第二次,勉強合格啦,不過翅就有唔少,當然唔會係靚魚翅啦。炸子雞-皮脆但肉唔嫩。石班兩味油泡石班球及蒸班頭腩,兩款都整得唔錯。我鍾意油泡個味,班球好結實,墊底的蜜糖豆又糖又爽;而老豆就鐘意蒸個款,讚夠新鮮。魚湯米線-有好多海鮮配枓、湯底算有魚湯味,味道幾鮮。生煎窩貼-買相幾特別,上面有層鬆脆的酥皮,而窩貼皮唔算厚,料就一般。甜品係木瓜雪耳糖水及壽包,大家都好欣賞壽包,包皮鬆軟、
炸子雞-皮脆但肉唔嫩。
魚湯米線-有好多海鮮配枓、湯底算有魚湯味,味道幾鮮。
甜品係木瓜雪耳糖水及壽包,大家都好欣賞壽包,包皮鬆軟、蛋黃流油,水準還高過東海的招牌壽包。
至於服務方面,我俾滿分,除了那個侍應有禮貌的換翅事件外;我只想食紅豆沙糖水,另一個女侍應,亦肯額外俾我。
再睇番其他食評,原來comments麻麻,但我又覺得好ok喎。