2021-12-01 238 瀏覽
💛#黃店呢間Cafe小店喺銅鑼灣都幾出名,尤其佢哋嘅一片片cheesecake,環境係簡單嘅白色裝修都幾舒服,不過內裏空間唔算好大好多位所以都要排隊呀,我哋星期日四點幾左右去到都有條迷你小隊等咗半個鐘左右。我哋當tea chill下所以主要都係叫咗甜品cake,暫時冇叫意粉等主食。👓tiramisu $68Tiramisu係星期六日假期嘅限定甜品所以我哋反而冇叫到cheesecake,不過tiramisu係好食!雖然佢個size唔算好大,同想像中嘅份量有點唔同,不過如果兩個人share都剛剛好唔會太漏。mascarpone cheeses唔會食得出好濃郁好誇張,整體都好creamy夠稠身夠可可粉味,雖然佢都只係用上Ladyfingers,不過手指餅都浸得夠濕身唔會話內裏係乾嘅餅,夠咖啡味,當然如果帶有重啲嘅咖啡酒味會更加正,不過整體都係個好食嘅tiramisu!評分:8/10👓100 hours brownie $30聽個名好似好把炮咁,話係用咗100小時製作。用隻叉督個面頭明顯係有少少脆,當然食brownie最開心係外脆內軟啦!不過佢質感係有啲得意,因為外面脆入邊蛋糕質感軟身仲帶有少
💛#黃店

👓tiramisu $68
評分:8/10
👓100 hours brownie $30
聽個名好似好把炮咁,話係用咗100小時製作。用隻叉督個面頭明顯係有少少脆,當然食brownie最開心係外脆內軟啦!不過佢質感係有啲得意,因為外面脆入邊蛋糕質感軟身仲帶有少許朱古力流心,不過口感偏黏牙,好似食完糖癡牙,唔係好鍾意呢個感覺。個蛋糕夠厚身有厚度口感。如果以朱古力味道來講佢係好濃郁好夠朱古力味,唔會太甜,貪心少少如果有少少朱古力粒仲正🤣
面頭少許白色碎粒原來係海鹽,不過其實有啲奇怪唔夾味因為好甜無端端有少少鹹😅
評分:7/10
👓Honeycomb cappuccino $58
係冬季季節限定飲品-焦糖脆脆鮮奶咖啡,賣相靚靚當然有一粒粒嘅蜂巢蜜糖脆脆,雖然佢吾係脆卜卜但勝在完全吾黏牙,味道同咖啡相當夾,蜜糖味中和咖啡甘苦,不過始終蜜糖係主角所以咪飲落去整體咖啡味唔算特別濃郁突出,但都有咖啡香嘅。
評分:7/10