2009-07-07 22 瀏覽
呢日本來約左朋友去元朗食大榮華的,但因為唔想走咁遠,改來黃浦呢邊食,朋友提議食王家沙,上到來,飯市時間都唔系咁多人,唔使等位。呢度的環境無咩特別,時間關系,直接講下我地食左D咩算啦脆皮素鵝:外層的腐皮炸得香脆,里面壤左冬菇絲,咬上一口,腐皮的豆香味夾雜住濃濃的香菇味,比起傳統的素鵝食法,果然別有一番味道,更值得一贊的系拒選用的香菇香味非常濃郁天然,唔似系香精的香味。上海粗炒:十分美味的粗炒,面條不會過熟,非常有咬口,粗炒伴有大白菜同小白菜,小白菜很有鄉村人自家種植的那種菜味,估唔到系城市可以品嘗到呢種味道,驚喜!醉雞:酒味比其它的上海菜館稍微濃一點,但我比較喜歡這樣濃的酒香味,混合著雞肉香味,算得上我吃過最好味的醉雞!其它還有:小籠包、咸豬肉炒大白菜、甜品是紅豆包(隔左太耐,唔記得叫咩名添,sorry),呢幾樣都麻麻地,特別是咸豬肉炒大白菜,豬肉做得很差,有腥耗味,難以入口!,小籠包和紅豆包,不差但也不見得特別好味,屬一般貨色總體來講,可算是開飯之選,素鵝、上海粗炒和醉雞的確值得回味。

呢度的環境無咩特別,時間關系,直接講下我地食左D咩算啦

,小籠包和紅豆包,不差但也不見得特別好味,屬一般貨色

脆皮素鵝
上海粗炒
小籠包
醉雞
脆皮素鵝
上海粗炒
醉雞
  • 脆皮素鵝,上海粗炒,醉雞