2020-10-04 305 瀏覽
有個朋友話想清下腸胃,所以就提議一齊去試吓一間素食店,聽講嗰間店仲要係網紅店好多人去打卡,咁我哋就試吓啦!佢嘅裝修同一般嘅蔬菜店好唔同,你睇佢嘅外型完全唔覺得佢係食素菜嘅,而且色彩好鮮艷真係一個打卡嘅好地方!本身我哋想食嘅係佢個下午茶套餐,不過可能太早去啦所以暫時未有供應,咁就唯有試吓午市套餐。佢嘅午市套餐可以揀小菜,再加上一個主食同埋一碗湯,今次都算多人去食所以我哋每人揀咗兩款小菜,主食我自己就揀咗黑松露淮山麵,另外仲加錢叫咗個飲品。今日嘅湯係木瓜蘿蔔南北杏煲粟米,飲得出佢冇乜味精,同埋應該有用到一啲堅果去帶出味道,不過不失啦!至於飲品嗰度我就揀咗迷檬幽菊,但係呢部嘢真係扣分,因為我乜味都飲唔到,仲要另外加$25 㗎,所以真心有啲失望!好彩佢嘅小菜同埋個淮山麵有追番少少分,黑松露淮山麵我個人非常推介,黑松露味道十分之香,同淮山麵好夾,而且淮山麵嘅面質都好好,唔會話太過林或者太過硬,而且淮山麵營養價值好高,所以我自己係清晒㗎!另外小菜嗰度我都覺得唔錯,我個人比較推介佢嘅素琵琶豆腐,素琵琶豆腐嗰度佢造成一個漢堡扒嘅形狀,食落去唔會散開,就可能咁所以令你會有錯覺好似係食緊肉咁,而且佢嘅調味

另外小菜嗰度我都覺得唔錯,我個人比較推介佢嘅素琵琶豆腐,素琵琶豆腐嗰度佢造成一個漢堡扒嘅形狀,食落去唔會散開,就可能咁所以令你會有錯覺好似係食緊肉咁,而且佢嘅調味料亦都唔會話太過重,口感都好清爽嘅,大家如果有興趣嘅話都可以試吓㗎!