2024-07-05
兩位山友升職請食海鮮,大家踴躍報名,有食神!話晒行山結緣,喺鄉郊揾間酒家食海鮮。主人家選址布袋澳發記,我多年前行完釣魚翁食過一次,印象良好。配合行山,本來又係行釣魚翁,但大家擇咗個潮退好日子;睇地圖,近近哋計劃去聞名已久嘅扭紋洞。下午搭巴士91號清水灣總站落車,沿大坳門路行唔夠一公里,就左轉入荒徑去海邊,輕鬆綑邊半小時就到洞口。打卡吹吓海風,原路返回大坳門路,步行去布袋澳村,全程少於3.5公里——推介為夏日潮退打卡短線,確實性價比高——我係評價條路線😆用咁多篇幅描述食店附近行山路線,皆因我哋山友鍾意行山同埋食好西。入正題,餐海鮮係山友請嘅,升職咁開心,梗係大擦一餐啦⋯⋯主人家叫咗以下菜式:1. 白灼蝦,鮮味!2. 椒鹽鮮魷,呢碟清得最快,香口又有肉哋。讚👍🏻3. 墨魚刺身,一個字,正👍🏻4. 蒸鮑魚,蒸得過咗少少,竹簽挑唔到隻鮑魚要用隻叉好用力扯離開個殼,都咬到唔算好韌;5. 上湯龍蝦伊麵底,正常發揮,伊麵吸咗龍蝦汁,龍蝦好味;6. 清蒸海星班,蒸得剛剛好,魚肉鮮味嫩口唔韌;7. 豉椒蟶子炒腸粉,嘩呢個有驚喜!「點子新穎配搭新奇味道新鮮!」主人家嘅十二字評價。驚喜係加咗腸粉,即係平時食
1. 白灼蝦,鮮味!
2. 椒鹽鮮魷,呢碟清得最快,香口又有肉哋。讚👍🏻
3. 墨魚刺身,一個字,正👍🏻
5. 上湯龍蝦伊麵底,正常發揮,伊麵吸咗龍蝦汁,龍蝦好味;
6. 清蒸海星班,蒸得剛剛好,魚肉鮮味嫩口唔韌;
7. 豉椒蟶子炒腸粉,嘩呢個有驚喜!「點子新穎配搭新奇味道新鮮!」主人家嘅十二字評價。驚喜係加咗腸粉,即係平時食開嘅豬腸粉。個豉椒汁連埋蟶子嘅海鮮味索咗入腸粉裡面,簡直係喧賓奪主!個蟶子都正常好味,但腸粉更加突出。直頭想encore 叫碟豉汁腸粉🤣
8. 發記炒飯,加單,要有啲澱粉質落肚,炒得唔油,好食😋
9. 上湯浸菜心,正常
整體而言,個海鮮盛宴係值得推介,重點係有人請食。咁我哋夾少少回禮啦⋯⋯