2011-08-09
o係香港,一講食日本野,應該有唔少人都會有多少去食高尚野、貴野o果種虛榮。這可能源在日本國土的食肆,人地真係大至裝修佈置,及至一烹飪細節上都會花左唔少心思,加上消費物價指數整體都高於香港,連o係街邊食碗拉麵都可以成舊水都係普遍事。o係香港?樓下食碗$20 既雲吞麵,分分鐘都比客人話貴。福島核事故後,一向都以(/扮)日本進口食材自居的日本野舖頭,都立即貼上告示同日本食材劃清界線,由日本料理食肆,「正名」為日本*製法*料理,看見香港食肆老闆靈活拆招值得稱讚,但亦同時揭露了,以前大家比貴o的諗住食日本進口食材的同時,其實背地裡也只是給你其他地方進口的較廉價貨。世上沒有幾多個食神,沒太多人會真的分出食材的質量。食野主要功能是填肚子,其次是作為一種社交功具,當然亦有人希望藉此去享受生活。回說正題,八王子拉麵在這裡食評不算差,讚多彈少,加上團購廿多元的價錢,亦都值得一試的。一坐低,Waiter 就說沒有牛朋清湯底,好似話未煲好。o下?拉麵湯底不嬲係成碗麵既精綷,傳統係要用真材實料煲十幾個鐘先得既。我食o果陣下晝六點,佢竟然話未煲好?!早排睇報紙講話某拉麵連鎖店被發現部份湯底也只是使用濃縮湯底,提醒
回說正題,八王子拉麵在這裡食評不算差,讚多彈少,加上團購廿多元的價錢,亦都值得一試的。一坐低,Waiter 就說沒有牛朋清湯底,好似話未煲好。o下?拉麵湯底不嬲係成碗麵既精綷,傳統係要用真材實料煲十幾個鐘先得既。我食o果陣下晝六點,佢竟然話未煲好?!早排睇報紙講話某拉麵連鎖店被發現部份湯底也只是使用濃縮湯底,提醒自己「一分錢一貨」定律,估計行內大多數的做法也差不多,令人懷疑佢呢度係咪唔想比o的成本高既湯底我,而淨係比超市都買到既豬骨濃湯濃縮液開水比我算。
我同朋友叫了豬組拉麵和玉子拉麵。兩碗拉麵配料都好足,都有半隻溏心蛋,芽菜、魚片、昆布等。豚組即係豬肉粒,佢有烤過,幾香幾軟。而玉子拉麵就多了一隻溏心蛋,加幾片好好味既煎香左豬頸肉片,好好味呀! 環境方面,我這副著XL 碼的身驅似乎要坐上 M碼的桌椅的確擠了少許,由於椅背和椅背差不多是對靠的,背囊或袋子也只可許在大腿上,坐得不太舒服,冷氣又很弱,吃很我同朋友都成頭汗,不知是否老闆想著人客吃完快點走做多兩輪生意的鬼主意呢?唔好當自己做梗賣$10 雲吞麵先得架!