2022-08-15
早前去紅磡發掘到呢一間新店,係一間粉皮涼皮嘅外賣專門店!叫正粉皮涼皮專門店~選擇麵食之後,就可以自選配料,配料有葷有素,擺放好整齊~而醬汁有出面少見嘅泰式酸辣同麻辣 (小至大辣) 吾食正粉皮粉皮好滑嘟嘟,係一條條成卷形,每條都會痴到好多汁,而且個調味恰到好處,越食越開胃~我加咗幾個餸,分別係麻辣花膠,鴨胸,豬肚絲同土豆絲,全部份量都好多,鋪滿曬喺粉皮面,雙眼簡直發光!特別鐘意麻辣花膠,又香又辣,惹味養顏~另外入面嘅烤麩超好味 (一路咬一路有啲汁爆出嚟) 順帶一提啲配料真係好多,食到尾都仲有!招彩水晶粉晶瑩剔透嘅水晶粉呈半透明嘅狀態,口感爽口彈牙,十分煙韌~水晶粉感覺較易盈,食多咗都唔覺得膩,好refreshing!配料方面加咗枝竹同雞腎,枝竹索味,雞腎嚼勁十足又唔韌,好有驚豔嘅感覺,情不自禁一粒一粒咁擺入口!PS. 佢哋嘅粉份量好大,咁樣食真係好抵,絕對會食得飽~湯房—媽媽味道自家湯同場仲有湯房嘅媽媽味道自家湯!重點係無味精無防腐劑!我叫咗可以潤肺祛燥嘅鮑魚無花果龍脷葉鱷魚肉湯,用上多種清潤食材煲出嚟嘅呢啖湯特別清甜,大人小朋友都啱飲,可以打定底預防咳嗽,除咗自家湯,仲有養身保健涼茶賣
吾食正粉皮
招彩水晶粉
湯房—媽媽味道自家湯
同場仲有湯房嘅媽媽味道自家湯!重點係無味精無防腐劑!我叫咗可以潤肺祛燥嘅鮑魚無花果龍脷葉鱷魚肉湯,用上多種清潤食材煲出嚟嘅呢啖湯特別清甜,大人小朋友都啱飲,可以打定底預防咳嗽,除咗自家湯,仲有養身保健涼茶賣,食完辣飲返碗湯/涼茶平衡吓,生活又多份態度😋