2019-05-25
今次試新野,呢間係酒吧加西餐為一體嘅餐廳。而佢嘅signature 應該係備長碳,所以點都要試一試。上到來,門口有個大大嘅牌寫住備用炭,好明顯係招牌必食啦。餐廳其實算幾大,位置好多,主要係高枱同高椅子,配合返餐廳以酒吧加西餐嘅主題,而燈光相對比較暗。值得留意嘅係,呢度嘅Lunch Set 係去到夜晚8點鐘,所以夜晚來都可以選擇,抵讚!咁我地就可以試埋佢個沙律同埋湯。南瓜沙律沙律菜新鮮,味道清新爽口,而南瓜係煎過,好香,食完感覺好開胃!白菌忌廉湯好清新,飲得出有菌類既味道,雖然加左忌廉但都唔覺得膩。另外飲落好有口感,因為有少少菌類粒狀。炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼上枱時已經覺得肉眼扒很大塊,同平時食開西餐牛扒好唔同,因為佢係用備長炭燒,食落好有濃濃嘅炭燒香味。由於用炭燒,所以外型係一格格好有燒烤嘅痕迹。肉質嘅油脂分布好平均,食落好juicy。店員介紹話加左幾種香料一齊燒,味道幾特別,而且帶點少辣。而薯條炸得都算香口鬆脆,帶有少許油份。銀雪魚西京燒定食另外仲叫左銀雪魚西京燒,銀雪魚嘅外皮煎到微焦而且食落帶點脆,而雪魚本身肉質雪白且嫩滑,煮嘅時間剛剛好,另外配上少許雜菜,感覺非常
南瓜沙律
白菌忌廉湯
炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼
銀雪魚西京燒定食
另外仲叫左銀雪魚西京燒,銀雪魚嘅外皮煎到微焦而且食落帶點脆,而雪魚本身肉質雪白且嫩滑,煮嘅時間剛剛好,另外配上少許雜菜,感覺非常健康。而呢個定食是跟白飯同豆腐湯,感覺好滿足。
特選厚切牛舌串
呢度嘅串燒都係用備長炭燒,牛舌好厚身,聞到有好香嘅炭燒味。食落好爽口,唔會覺得韌,充滿油香同肉汁。
雞胸軟骨 & 自家製免治雞肉串
雞肉同軟骨嘅分布啱啱好,軟骨食落好脆,不過略嫌份量偏少。而免治雞肉食落有口感,加上用炭燒方式,味道一流,值得一試。
橙汁
自家製即榨橙汁,清新有橙味!