2016-12-17 602 瀏覽
辛苦完工作,又約朋友食聖誕大餐,今次帶佢黎旺角酒吧餐廳,友人估唔到有聖誕大餐食,西餐味道幾好,慢慢上菜,可以摸住酒杯底,一邊等食,一邊傾計。酒吧當然多酒類,呢度都跟住個潮流去,有基本的cocktail 同啤酒之外,更有手工啤酒(麥子)。臨近聖誕也佈置了不少聖誕裝飾,今次主要黎食Christmas set dinner。Christmas set dinner有前菜、餐湯、意粉或飯、三選一的主菜 及甜點 $458由於未有甜點,餐廳俾我地揀兩杯飲品,所以我地點了兩杯cocktail。Blue  Lagoon,荔枝味的雞尾酒,酒精度唔算高,甜甜地有荔枝清甜味,幾岩女仔飲,加上湖水藍漸變色,賣相好靚。Pina Colada ,菠蘿椰子味雞尾酒,一點也不甜,反而超多椰子味,淡淡菠蘿果香,味道都幾好。帶子薄片伴紅菜頭及美國蘆筍帶子切得薄薄,肉質嫩滑柔軟,廚師刀功不錯,伴以切得極細的紅菜頭,甜味好夾海鮮,加上蘆筍嫩中帶爽口。牛肝菌忌廉湯搞勻時傳來陣陣香味,牛肝菌好香,一點也不輸給黑松露,有幽香菇菌味,味道濃郁。湯底質感較稀薄,不是杰身,所以飲落不膩,順滑潤喉。牛肝菌意大利飯同個湯一樣,看似簡單普通,

Blue Lagoon
Pina Colada
牛肝菌忌廉湯

湯底質感較稀薄,不是杰身,所以飲落不膩,順滑潤喉。
牛肝菌意大利飯
同個湯一樣,看似簡單普通,但其香味十分吸引,味道濃厚的菇菌香。意大利飯煮得較軟身,適合香港人口味,質感黏稠好creamy,有芝士同忌廉的奶味,味道也很濃重。
法式焗羊柳釀鵝肝配黑松露菌燒汁
主菜揀了羊柳,好用心製作,感覺很高級。羊柳內釀入鵝肝,外層是杏仁片。

羊肉有點點羶,肉質嫩腍多肉汁,加上鵝肝軟滑又濃郁味道,估唔到味道幾夾,外層仲有脆口的杏仁片,又香口又增加咬口,沾黑松露燒汁更加香,有菇菌的獨特香味。

伴碟的沙律菜新鮮爽口,焗薯香脆又重薯味。
意式焗紙包鰽魚
意式焗紙包鰽魚 $158,另外我地再點了個主菜,就係少見的紙包魚。
意式焗紙包鰽魚
店員剪開袋,香氣撲鼻,真係幾吸引。
意式焗紙包鰽魚
一大塊鰽魚,下面放有蕃茄、薯仔、香料及魚湯,魚湯傳來的香味更誘人。
意式焗紙包鰽魚
魚肉好嫩滑,加上有湯浸住好夠濕潤,魚味清淡,不過仍然有少少腥,連同蕃茄及湯同食,就去掉腥味。
意式焗紙包鰽魚
我比較喜歡個湯汁,有魚鮮味,好鮮甜又香,不停飲左幾啖。

聖誕晚餐其實都夠飽,如果怕唔飽,好似我地加多個主菜就超滿足啦,另外,雞尾酒同手工啤酒都好吸引,真係要飲,更有聖誕氣氛。食完好開心好想同大家分享,祝大家有個愉快的聖誕
2016-12-13
Blue Lagoon