2023-01-14
平時如果想食中菜,通常都會去酒樓叫餸食飯,不過最近就有朋友推介咗銅鑼灣呢間「Shining Bar & Restaurant」畀我。原來呢度唔單止可以食中菜,嘆靚酒,仲有桌球、Beer Pong、卡拉 OK 等娛樂設施供應,絕對係酒吧與中式菜式嘅結合。另外餐廳逢星期二、六晚,會有 Live Music Show 可供欣賞,而每個星期三,更會以「Girls Night Out」為主題,女士可免費享用指定飲品。朋友話佢之前嚟過,最近餐廳更新咗菜式,有小食、川粵菜、海鮮同煲仔等供應,實在令人期待。入座後,店員隨即為我倆送上是日靚湯,碗湯非常足料,有青紅蘿蔔、粟米、雞腳和豬骨等,健脾開胃,四季合宜。菜色方面,先嚟一客酒香威士忌鵝肝 ($188) 做前菜,鵝肝大大片,肉色粉嫩,送上後,店員隨即在 Whisky上打咗個煙燻波,待氣泡爆破後,再淋喺鵝肝上,食落好 Creamy,豐腴幼滑,帶淡淡酒香。金沙椒鹽白飯魚 ($138),白飯魚新鮮即炸,香噴噴,上桌時還附有 2 款 Shake Shake 粉,分別為 BBQ 和土匪口味。將白飯魚與調味粉放入紙袋內搖勻即可享用,入口椒鹽味啱啱好,外香脆,內裡
金沙椒鹽白飯魚 ($138),白飯魚新鮮即炸,香噴噴,上桌時還附有 2 款 Shake Shake 粉,分別為 BBQ 和土匪口味。將白飯魚與調味粉放入紙袋內搖勻即可享用,入口椒鹽味啱啱好,外香脆,內裡又不失鮮美,用嚟送酒一流!
另外呢客沙拉肉排 ($128) 亦非常正,肉排很軟嫩,而且塊塊都好大件頭,肉質腍滑,入口啖啖肉,同甜香嘅沙拉醬非常夾,充滿大牌檔風味。
生啫馬拉盞通菜煲 ($108),個煲上桌時香味四溢,熱力十足,通菜嫩綠脆口,份量滿多,而馬拉盞亦下得恰到好處,入口不過鹹,食落好惹味!