2005-09-09
小妹有幸得一為食肥老闆,可以時時抆佢衫尾去D貴價地方食好野,慢慢學識點樣食好野。肥老闆最鍾意飲酒,所以鍾意去呢到。小妹覺得呢到D酒真係好好飲,係出面係飲唔到既。靜靜話你聽呀,佢地平時供應既係舊酒(28年)溝新酒,但係佢地個女老闆俾我老闆淨飲舊酒,唔係個個可以咁架。D舊酒真係好好飲,甜酒黎既,好易入喉又唔傷胃,飲完第二朝唔會頭痛。但係D酒就好貴(差唔多要四百蚊一瓶),當然都唔會飲好多啦。食物選擇來來去去個幾款(我指我老闆口味),最愛素鵝,腐皮冇炸過,唔熱氣,加D麻油,好好味。試過佢地既叫化雞,好鬆化,熱辣辣,好食。傳說係俾叫化食,所以唔好期望好惹味啦。試過佢地既魚翅,係蟹黃翅,好大煲,橙黃色架,D湯好好味,到而家都回味緊。可惜太貴(四千蚊一大煲),老闆唔再批准囉。天香樓用料靚,食過會知道,裝潢完全冇,我細個見佢到而家都冇咩變動(學校係隔離嘛),完全唔起眼。但係可以係同一個地方生存咁耐,一定有佢既價值同地位既。