2018-04-05
川菜,係中菜當中我最愛既菜式之一,而且唔會想過學煮,因為無論用料/辣椒/油/河鮮等等,都唔會容易搜羅,何況廣東人煮辣根本就係事倍功半,所以我情願出去嚐辣!近來見CWB開左間川府宴,標榜傳統川菜,所以滿心歡喜約三五知己去開餐! 不過今次就有意外"驚"(無喜)!打開餐牌,我差d以為去左酒店川菜館! 酸辣土豆絲$88??其一呢款係愛最愛的湘菜,屬唔屬川菜都係一個問題。其二我用少于$10都可以煮到既菜,我唔會用$100去食唔肯定係正宗的菜式。好啦,再諗下叫條正宗水煮魚啦,但見到要差唔多$500食條桂林魚,我真係說服唔到我自己囉!唯有再選其他啦,叫d普通川菜啦! 點知再望仲驚…麻婆豆腐$128??莫非四川空運到港的山水豆腐,食完識飛?我再次說服唔到自己叫!結果我意興闌珊,交返個波比朋友點菜:1st 紙包牛肉:朋友見台台都叫,應該係招牌菜,所以點左呢道! 上台既時候,賣相就一流,用玉扣紙包住,要切開來食,唔講以為食緊鹽焗雞添啊! 店員介紹個牛係安格斯黎架,肉質嫩滑! Well,個牛既質地幾好既,不過真心食唔出同旁邊辣椒有幾大關係。牛肉係多少吸左辣椒既辣,但得辣椒味無辣香! 講真唔明點解要紙包,鹽焗
打開餐牌,我差d以為去左酒店川菜館!
唯有再選其他啦,叫d普通川菜啦!
結果我意興闌珊,交返個波比朋友點菜:
店員介紹個牛係安格斯黎架,肉質嫩滑! Well,個牛既質地幾好既,不過真心食唔出同旁邊辣椒有幾大關係。牛肉係多少吸左辣椒既辣,但得辣椒味無辣香! 講真唔明點解要紙包,鹽焗就話鹽香經紙焗入雞,咁紙包牛肉又係咩原理?
2nd 藤皇麻香雞:呢個菜好味既,起碼花椒味濃,麻而不辣! 係味道上係一個特別配搭! 相對$288既紙包牛肉,$168既麻香雞顯得性價比幾高!雞有好多塊,雞皮算滑,口感都okay,!咁當然呢度酒店級既價錢唔好預係食新鮮雞啦! 冰鮮有呢個質素算唔錯!
叫左兩個主食,我地見埋單兩個都成$500,所以朋友仔話加個飯同擔擔面就算啦! 正當我以為可以食返正常四川擔擔面,但原來驚嚇未完…點解個擔擔面係干身既?個麻醬呢?辣辣口感呢?咁跳tone既擔擔面真係第一次,似涼伴多d! 食落其實味道都唔錯既,麵身好爽口…但真係好少下…似小食多過麵食!
食完埋單見連埋茶位加一都成$600!
其實,兩個人食$600就圍都要,但係要視乎食乜,呢餐食完好似同無食過一樣! 真係幾失望,所謂雷聲大,雨點少,不外如是!