2017-10-08
千上日本料理 - 酒店入面嘅「隱世」日本料理識講「213孖4」嘅人周圍都有,但字正腔圓咁講「いらっしゃいませ」嘅唔多;日本野周圍都食到,但想食啲有質素嘅日本料理,就唔係度度都做到。今次得到朋友捐窿捐罅咁帶咗我上酒店去食千上,除咗聽到純正日本口音嘅「いらっしゃいませ」之外,仲食到一餐好高質嘅日本野。入座之後,店員就遞上熱菜。店員同我地講由於間鋪都仲係新開張冇耐,所以餐牌、餐具擺設都好基本,同食物嘅價位唔太相襯,打算連餐牌餐具都用相機吞落肚嘅話可能會有啲失望。不過對大食7嘅我地黎講,食物嘅質素就更重要。「給我食物,其餘免談!」(左)左口魚、火炙帶子壽司,刺身,蟹羔玉子(右)鯛魚、火炙三文魚壽司,池魚刺身,溫室蕃茄海葡萄沙律等到一陣,侍應終於遞上食物。話明係日本野,擺相精美到你會唔想食是基本吧,尤其將唔同嘅單品放堆一齊,顯到更吸引更精美。相機食完一輪之後,我地就唔客氣開餐喇。厚切嘅三文魚,加上恰到好處嘅火炙,表面焦香而入面保留魚生嘅質感,結果就好似食棉花糖咁入口即溶,成口只剩低三文魚嘅鮮味同油脂香。池魚切條,同埋薑蔥包成繡花球形,賣相精美之餘仲辟到平時食池魚會食到嗁腥味,睇得又食得,師傅嘅心
(左)左口魚、火炙帶子壽司,刺身,蟹羔玉子
(右)鯛魚、火炙三文魚壽司,池魚刺身,溫室蕃茄海葡萄沙律
等到一陣,侍應終於遞上食物。話明係日本野,擺相精美到你會唔想食是基本吧,尤其將唔同嘅單品放堆一齊,顯到更吸引更精美。相機食完一輪之後,我地就唔客氣開餐喇。厚切嘅三文魚,加上恰到好處嘅火炙,表面焦香而入面保留魚生嘅質感,結果就好似食棉花糖咁入口即溶,成口只剩低三文魚嘅鮮味同油脂香。池魚切條,同埋薑蔥包成繡花球形,賣相精美之餘仲辟到平時食池魚會食到嗁腥味,睇得又食得,師傅嘅心思值得一讚。
(上,左至右)煙肉年糕串,安格斯牛柳粒,天婦羅,燒蠔
(下,左至右)肥牛大蔥卷,明太子雞肉串,烤羊架,吉烈野蠔
黎完一堆「生冷野」之後,侍應就上埋熱盤。日式串燒有一種好奇怪嘅魔力,明明款式來來去去都係個幾款,啲材料講唔上有幾矜貴,但總會令你一食就上癮,欲罷不能。強烈推介左上嘅煙肉年糕串,有齊「拉絲」、「流心」、「極邪惡」三大X假期元素,一食就上癮,減肥者要極度小心。肥牛大蔥卷又係另一種會上癮美食,肥牛嘅脂肪配合日本大蔥嘅爽甜簡直天衣無縫,配合杯Asahi就Perfect喇!估唔到我全晚最想encore嘅就係呢兩款串燒。
鐵板牛柳粒、泡菜豚肉鍋
食完刺身壽司串燒爐端燒之後,侍應就送上啲相對飽肚嘅一品料理,包括肉食獸嘅我最愛嘅鐵板牛柳粒同埋少數有蔬菜(!)嘅泡菜豚肉鍋。全晚相對失望嘅係,鐵板牛柳粒上嘅蒜片唔夠脆,滿足唔到我呢啲將炸蒜片當炸薯片咁食嘅蒜魔。
椰子味雪糕
食完之後店員就問埋我地想食咩雪糕,呢一晚分別有薑味同椰子味可以揀。椰子味雪糕偏椰奶味,但同時又有少許椰青水嘅清香,加上椰子肉粒,令到呢球雪糕甜而不膩。
食完個雪糕,我同個朋友就心滿意足咁埋單走。店員隨即再用標準口音嘅日文道別我地。由店員嘅標準發音,以及食物嘅質素,見到呢間店對細節都係有要求,希望店鋪日後愈做愈旺嘅時候,仍然保持到呢一份細心。