2025-02-11 0 瀏覽
😌今日去咗尖東覓食,位於尖東噴水池隔籬,門面光猛,一入去上樓梯位係打卡嘅焦點,好多啤啤熊公仔做場景,非常靚,試咗三款好有特色嘅菜式,分別係鐵板牛脷、蟹肉南瓜意粉同埋麵包牛尾,每款都各有千秋,等我同大家分享一下食後感!▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🥘日式鐵板燒牛脷 $98一上枱就聽到「滋滋」聲,鐵板嘅熱力將牛脷嘅香氣逼晒出嚟,令人食指大動!牛脷切得厚薄適中,口感軟嫩得嚟又帶點彈性,完全冇腥味,證明師傅處理得好好。醬汁方面,我估係用咗黑椒同洋蔥炒香,味道濃郁但唔會蓋過牛脷本身嘅鮮味。唯一美中不足嘅係,鐵板嘅熱力好快就散去,如果可以keep耐啲就perfect啦!🍝蟹肉南瓜意粉 $128呢款意粉賣相好吸引,金黃色嘅南瓜醬汁鋪滿成個碟,上面仲有絲絲蟹肉,睇見都流口水!意粉煮得 al dente,口感煙韌,南瓜醬汁香甜濃郁,同蟹肉嘅鮮味好夾,食落好 creamy 但又唔會覺得膩。唯一要挑剔嘅係,蟹肉嘅份量可以再多啲,咁就更加滿足啦!🥘法式牛尾煲 $178呢個菜式好有驚喜!成個麵包挖空咗,入面裝住熱辣辣嘅牛尾汁,汁底好濃郁,充滿住牛尾嘅膠質同蔬菜嘅甜味,食落好暖胃。牛尾炆得好淋,一啖就骨肉分離,好入

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🥘日式鐵板燒牛脷 $98

🍝蟹肉南瓜意粉 $128

🥘法式牛尾煲 $178
呢個菜式好有驚喜!成個麵包挖空咗,入面裝住熱辣辣嘅牛尾汁,汁底好濃郁,充滿住牛尾嘅膠質同蔬菜嘅甜味,食落好暖胃。牛尾炆得好淋,一啖就骨肉分離,好入味。最正嘅係,可以用麵包蘸汁食,麵包吸晒汁嘅精華,真係好正!不過份量比較大,一個人食可能會覺得有啲滯,建議 share 食。

🫖好香雲呢拿味,花茶唔油膩,啱晒女士們吹水打卡!
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🥘日式鐵板燒牛脷 $98