2016-05-08 2131 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日, 選擇左呢間樓上私房菜, 帶朋友黎食好西。餐廳環境暗暗地,每枱都有燭台,感覺幾浪漫,比起同朋友慶生,情侶黎慶祝紀念日更加適合。呢度只係做set dinner, 共有5道菜,每樣都有得揀,睇落都好豐富. 而且係free corkage, 可以自己帶酒黎飲食set前開左3款生蠔,分別係美國,南非同法國,3款都好新鮮,而vi就最喜歡法國蠔既海水味~呢度既餐包都好有heart, 法包烘得夠熱,醬汁除左一般既牛油同olive oil之外,仲有一款特制既茄子醬,欣賞廚師既創意~Starter選擇左柚子檸檬汁醃青口及吞拿魚配柚子沙律,賣相好精緻,青口同吞拿魚各有3粒,以starter黎講都幾多,吞拿魚輕煎過,表面香口裡面食到生生地既鮮味,點埋旁邊既柚子汁幾醒胃,而沙律主要係芹菜絲, 好爽口但Vi麻麻地中意芹菜~餐湯點左風乾牛肉,洋薏米忌廉湯,呢個湯好特別,加左洋薏米,好有咬口而且風乾牛肉咸咸地,好夾個忌廉湯,好中意d洋薏米,煙煙韌韌咁,唔似得平時既忌廉湯咁單調~Entree揀左法式海鮮脆卷,脆卷睇落同食落都好似春卷,個皮好鬆脆,裡面食到有蝦有章魚等海鮮,味道唔錯,食到呢度已經開始
Entree揀左法式海鮮脆卷,脆卷睇落同食落都好似春卷,個皮好鬆脆,裡面食到有蝦有章魚等海鮮,味道唔錯,食到呢度已經開始飽飽地.
食完3個course, 侍應送上番石榴味既sorbet 清清味雷, 好喜歡番石榴味既清新同天然既味道~
終於食到main course, 要左M9和牛配黑毛豬火腿露荀卷, 以為有咁多道菜,main course就會細份d, 點知一樣份量十足, 和牛要左medium rare, 熟度剛剛好,見到粉嫩既顏色,和牛食落口感一流,好軟嫩而且juicy, 肉味濃郁,點少少玫瑰鹽,真係好好食! 食到停唔到口,雖然好飽但都一定食哂佢xdxd旁邊既黑毛豬火腿露荀卷就比較遜色,味道太咸~配菜特別地用左蘿蔔蓉, 無平時既薯蓉咁滯~
黎到呢度已經飽到100%,但甜品係第2個胃既xd食甜品侍應送上花茶一杯解滯,係個貼心既安排。
呢款creme brulee唔同平時會燒過,而係好似日式布丁咁,燉蛋好結實,奶味好濃,表面有點焦糖醬,整體有點太甜,份量亦唔細,Vi都食唔哂~
整體今餐好有驚喜,各樣菜色都有創意有特色,賣相亦吸引,有酒店級水準,最令人回味係塊M9和牛,朋友同Vi都覺得好好食! 以質素黎講都幾抵食~ 有機會會再同其他朋友再黎!
2016-05-05