喺北角一帶行街,朋友話有啲想食燒烤,我哋上網搵咗間叫Brothers Bar & Grill,它位於鰂魚涌,我哋就由北角行去鰂魚涌。睇過餐牌之後發覺價錢非常之親民,嗌多啲都唔驚荷包乾塘。 酒盗芝士$48當中加入咗芝士同麵豉醬,味道非常之濃郁,特別喜歡芝士的芝香味,好厚身的說。跟咸餅乾的味道非常之配,就當作係開胃小食,很好,很好。 之後叫了喜之次一夜干$128,估唔到呢度有喜之次魚食,平時係居酒屋食一啲都唔平,但係呢間只需要128蚊,一於係一條嚟試下啦。喜之次魚很考功夫,這條一夜干沒烤焦,汁液保留得不錯,吃下去非常肥美,肉質鮮嫩。外皮燒得黃金香脆,這條魚本來就是鮮甜的,加上師傅功夫好到家,好好保留芳香馥郁的魚油,加上魚甜獨特,多吃都不膩。 吞拿魚額頂燒$98加分 每條吞拿魚只得兩片的額頂,因此非常矜貴,$98就食到(心心眼)口感好咁非常之軟骨,吞拿魚魚味香濃,吃下去卻沒帶一點腥味,最喜歡軟身嫩滑的魚肉。另外,放入口時帶微溫,超好吃,真心值得一試!! 蘆筍豚肉卷$20食當中採用嘅蘆筍相信係比較鮮嫩,食落去唔多渣。而豚肉嘅脂肪比較多,帶有好重嘅脂香味,超級正。食落去鹹鹹哋,亦唔會搶咗

吞拿魚額頂燒$98加分

蘆筍豚肉卷$20食當中採用嘅蘆筍相信係比較鮮嫩,食落去唔多渣。而豚肉嘅脂肪比較多,帶有好重嘅脂香味,超級正。食落去鹹鹹哋,亦唔會搶咗大家嘅味道,沒有一點韌感。旁邊嘅雞腎$28非常之爽口,雖然一粒粒好細,但係非常之有咬口。

銀鱈魚$48銀雪魚真是一個用心的食材,入口即化,脂味香噴噴的,感覺很滿足。魚肉惹味無比,仲厚肉添,再加上一啲燒汁特別好食。

薄燒牛舌$28,雖然呢度寫嘅係薄燒牛舌,但係出到嚟又一定嘅厚度,配上少許的黑胡椒,味道更勝一籌。牛味非常之重,牛舌的口感較軟淋,食落唔會有渣。

雖然今晚唔係食咗好多嘢,但係呢度嘅環境氣氛唔錯,出面有露天食堂,而裏面嘅冷氣都好夠,出面嘅燒烤絕對唔會吹道熱氣入去入面。仲有,我們每人都是用了200蚊左右埋單,能夠食到喜之次一夜干算係唔錯。