2019-01-03
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-唔好見小妹成日食Cafe同日本菜,其實還頗喜歡食小炒的,不過兩個人去食好似叫得好小款,實在太多菜式都想食了!最近去左佐敦一間頗新的小菜店食晚餐,叫的幾款小菜我倆一致覺得唔錯啊,另外仲有火鍋食添。「順濠坊」離佐敦地鐵站滿近的,餐廳座位不多,一人多時難免需要「搭枱」,牆上還貼了不少食客的相片呢。餐牌上的小菜選擇不少,剩係炒安格斯牛都有幾款不同既配搭,較特別既有紅酒燴牛尾、鐵板黑椒德國咸豬手、紅酒燴牛尾等;仲有數款煎/炒海鮮類,同埋呢度既招牌菜,椒鹽九肚魚。招牌黃金脆皮九肚魚 $88平時多數食椒鹽豬扒或椒鹽鮮魷,因為怕九肚魚會食到細骨,但見到好多人都推薦,餐廳又掛左易拉架力推,一於試下!九肚魚咬落真係好酥化,完全食唔到細骨,質感非常香酥涮咀,難怪能成為招牌菜,值得一試啊!不過記住要襯熱食,凍左無咁香口。辣子安格斯牛 $168辣子雞就聽得多,估唔到呢度有辣子牛柳粒,聽落好似好惹味。牛柳粒被滿滿既紅椒和指天椒掩蓋著,不過食落辣度又唔算好勁,對於唔食辣既人都食到,微微辣夠惹味,送飯不錯啊!裡面既牛柳粒既比例都唔少,肉質
「順濠坊」離佐敦地鐵站滿近的,餐廳座位不多,一
人多時難免需要「搭枱」,牆上還貼了不少食客的相片呢。
招牌黃金脆皮九肚魚 $88
辣子安格斯牛 $168
辣子雞就聽得多,估唔到呢度有辣子牛柳粒,聽落好似好惹味。
裡面既牛柳粒既比例都唔少,肉質咬落爽口不乾柴,好好食!
彩虹鮮果咕嚕肉 $108
平時去親大排檔食小炒,至愛叫呢道家常菜生炒骨,喜歡佢酸酸甜甜既醬汁拌飯特別開胃!生炒骨肉質咬落很爽口,大部分以肉居多,搭配火龍果、青提子和車厘茄等一齊炒,非常開胃。
豉椒炒大花甲 $138
大花界每隻都有肉無沙,不用多說炒得很香,夠味不錯啊!
XO醬蝦仁帶子炒飯 $98
炒飯份量不少,材料有翠玉瓜粒、雞蛋、蝦仁和帶子等,加上XO醬炒很惹味又唔會過鹹,飯粒亦都炒至粒粒分明,好食。