2018-03-30
哥倫布美食遊。今次去邊到?美食哥倫布今次同大家嚟到灣仔嘅圃公館!有乜咁好食?一齊睇下啦!先介紹幾款江南小食比大家!青芥小木耳、秘汁牛臉頰、陳醋海蜇頭!青芥小木耳一啖一粒!好多時木耳最多都係配陳醋,所以第一口食嘅時候,感覺到少少攻鼻嘅嗰下都幾醒神!秘汁牛臉頰好腍!好軟綿線嘅感覺!中間有啲透白位入口即溶!好少食牛肉會有咁嘅口感!而且佢個汁做得好好,好食得黎又入味!木耳唔係用陳醋,反而海蜇頭用返陳醋!甜甜酸酸,比平時淨係用普通醋好食好多!海蜇又夠爽口,涼涼地酸酸地夠開胃!砂鍋雞煲翅真係唔可以唔提!足料到暈!個雞湯唔會太油,雞味重而且又好甜!啲翅好爽口!一梳梳咁!拎啲雞出黎食埋佢,有成隻雞喺入耐!而且啲雞肉煲到好腍!連啲骨都軟埋!翡翠玉環瑤柱甫唔算好特別,因為我都知好多地方有!不過佢地件節瓜入面粒瑤柱都真係幾大粒!而且個汁都好鮮甜,節瓜吸完啲汁真係好好食!最後係金牌酸菜和牛肉,老實講用和牛真係有啲灑料!因為酸菜本身個味都幾濃吓,不過食落去又真係完全唔同!咬下咬下好香口!酸菜底下仲有薯粉,煙煙韌韌好好咬~而且仲好入味!份量都好夠,唔洗再叫炒粉麵都得!
美食哥倫布今次同大家嚟到灣仔嘅圃公館!
有乜咁好食?一齊睇下啦!
先介紹幾款江南小食比大家!
青芥小木耳、秘汁牛臉頰、陳醋海蜇頭!
青芥小木耳一啖一粒!
好多時木耳最多都係配陳醋,
所以第一口食嘅時候,感覺到少少攻鼻嘅嗰下都幾醒神!
秘汁牛臉頰好腍!好軟綿線嘅感覺!
中間有啲透白位入口即溶!好少食牛肉會有咁嘅口感!
而且佢個汁做得好好,好食得黎又入味!
木耳唔係用陳醋,反而海蜇頭用返陳醋!
甜甜酸酸,比平時淨係用普通醋好食好多!
海蜇又夠爽口,涼涼地酸酸地夠開胃!
砂鍋 雞煲翅真係唔可以唔提!
足料到暈!個雞湯唔會太油,雞味重而且又好甜!
啲翅好爽口!一梳梳咁!
而且個汁都好鮮甜,節瓜吸完啲汁真係好好食!