2021-09-27 131 瀏覽
好耐冇真真正正享受一個休閒午餐,一向都鍾意食中菜嘅我就去到灣仔紅花會試吓佢嘅清酒套餐。打開電梯門就見到餐廳佔全層,用紅色為主要裝修色調,感覺華麗神秘,靠近窗口的卡位位置非常大非常寬敞,日光照射入嚟感覺很舒適。Seafood Loves Sake 清酒套餐入面有三款海鮮料理選擇,同朋友一樣都係對椒汁鮑魚感興趣,於是一人叫咗一份配以兩杯清酒一路傾偈一路食一路飲。起初女職員有點不太清楚餐牌詳情,其後再三確認終於可以下單了,嘢食終於嚟到有得食了,唔使再捱肚餓。估唔到椒汁鮑魚食落去甜甜辣辣好開胃,而且鮑魚片嘅份量都頗多,配上紅椒青椒等等更加香更加正。食咁新鮮嘅海鮮當然要配返杯酒🍶 龍勢 夜の帝王日本清酒,配襯着咁Fresh嘅海鮮影真唔錯,一杯真係唔夠喉㗎。我哋兩個咁大食梗係要叫返多幾款小菜一齊食,見到呢個商務二人套餐咁抵食即係order左。首先有明火例湯啖啖濃郁,一邊食一邊食三款小食前菜,我咁最鍾意食茄子就一定鍾意食胡麻白肉茄子,鍾意佢夠晒入味啊。重頭戲酸菜桂花魚來到必定要叫要食,佢隻辣都唔算太辣,大人細路都好啱食,而且入面嘅配料豐富,仲有好索味嘅粉,而且好少酸菜魚入面有兩款不同烹調嘅魚塊,有骨

重頭戲酸菜桂花魚來到必定要叫要食,佢隻辣都唔算太辣,大人細路都好啱食,而且入面嘅配料豐富,仲有好索味嘅粉,而且好少酸菜魚入面有兩款不同烹調嘅魚塊,有骨冇骨都好食!

呢個豬手簡直一流,因為佢煮到好林之餘仲好入味,新鮮滾熱辣用瓦煲上,確保新鮮又有鑊氣。

最後有桂花糕作為甜品,甜一甜個口就即刻滿足晒了!