2020-12-17 300 瀏覽
疫情關係少咗好多出外食飯,好耐都冇食過酸菜魚,所以今日決定同朋友去試試灣仔一間食酸菜魚的餐廳一解酸菜魚的癮一上到餐廳感覺好寬敞,梳化以綠色為主調,有別於一般食川菜的餐廳嘅設計,感覺高檔。我哋被安排到坐梳化位,點左個前菜、酸菜魚、麻辣雞煲、乾扁四季豆、蜂巢黑糖糕同紅棗糕😋涼拌土豆絲前菜叫左涼拌土豆絲,試過自己整,要整得好食都有難度,土豆絲切得幼細得黎食落要有咬口、爽口,睇落咁淺色以為無咩味,食落原來調味都剛剛好,不太酸又不太辣,仲有啲芝麻香,非常開胃。乾扁四季豆呢個小菜送飯一流,呢度仲加咗蝦米同辣肉碎,份外野味,即刻好想叫碗白飯送👍🏻老壇酸菜魚(選了桂魚)嚟到最期待的酸菜魚,一上枱朋友都非常嘩然,超大碗,先試試個湯底不會太過酸,原來有加入甜酸菜,作為酸菜愛好者食哂魚肉後都不停咁繼續夾d酸菜食,魚肉都非常嫩滑無骨同大片,啖啖肉好正,仲有一啲炸過嘅魚骨肉,兩種口感都有齊,係香港好難得食到個酸菜魚係咁分量十足,4個女生食都岩岩好,大讚👍🏻麻辣雞煲麻辣雞煲都非常野味,麻辣汁不會太辣,雞件都大舊多肉,夠穫氣,同出面的雞煲不相伯仲。蜂巢黑糖糕&紅棗糕本人至愛食中式糕點,兩款糕都煙韌微甜,紅棗糕結實,

乾扁四季豆

老壇酸菜魚(選了桂魚)

蜂巢黑糖糕&紅棗糕
本人至愛食中式糕點,兩款糕都煙韌微甜,紅棗糕結實,黑糖糕鬆軟,重黑糖味,仲想再order多籠😋
蜂巢黑糖糕同紅棗糕

整體都非常值得推薦嚟食,侍應服務都唔錯,環境都坐得非常舒適
下次會再帶朋友嚟食晚飯