2022-12-13
以前成日返深圳食川菜,自從十二味開左,唔使返上去都已經有正宗嘅川菜食lu~ 餐廳位置好方便,喺正香港仔中心對面。✨ 人見人愛酸菜魚 $258呢度嘅酸菜魚係必點的!湯底用咗豬骨、鰂魚同鱸魚骨熬製而成,加入唔同辣椒包括天椒、花椒、原串青花椒等,辣椒層次感豐富。酸菜魚味道鮮甜且酸辣麻香,完全唔會覺得油膩。餐廳選擇食材用料講究,特別用咗二十個月雲南老埕酸菜、四川酸菜同廣東鹹酸菜炮製,酸味獨特。鱸魚片非常嫩滑,份量好多,無魚骨。墊料亦好足料,有萵筍、白蘿蔔等配料,蔬菜吸哂所有酸辣湯嘅味道,令人回味!✨ 經典香辣鍋 $218麻辣香鍋既份量都好大,我哋揀咗花菜、蓮藕片、美國肥牛、蝦球、四季豆五種配料。配料非常足料、炒得好香口惹味!香辣鍋有唔同辣度🌶️(小、中、大)選擇,我哋揀咗小辣都算幾辣 🥵 ✨ 熱情果梳打 $28熱情果梳打入面有啲熱情果籽、熱情果醬、青檸,酸酸甜甜,食辣野配呢杯特飲真係一流!餐廳仲有電話充電器租借服務,真係好貼心,第時食嘢玩手機都唔驚玩到冇晒電喇!
✨ 人見人愛酸菜魚 $258
✨ 經典香辣鍋 $218