2021-01-26
阿一豬扒酸辣米線 東大街出名多野食,今次就專情為左「酸辣」而來,酸辣湯底真係唔係間間整得好食,但阿一真係果然係「阿一」🥇,真係食到津津有味!😋😋😋入正題先~ 💁🏻♀️入到阿一店鋪,細細間,店內6-7張細圓枱,嚟到阿一當然一定要點阿一豬扒酸辣米線啦,不過我就轉左上海麵,而男朋友就點左肥牛配蠔仔米線,酸辣米線可以揀走辣、小辣、中辣及大辣。我地分別叫左小辣同BB辣(向店員要求的,哈哈)。 1️⃣阿一豬扒酸辣上海麵豬扒有3大塊,豬扒大塊得嚟唔會難咬,讚! 最重要仲要係好食!!上海麵唔會太淋,湯底配合酸菜,真係絕配,我連湯都飲埋😋 2️⃣肥牛配蠔仔米線比較少麵檔有蠔仔揀,細細粒容易入口,我同男朋友叫做「一口蠔」,可以ENCORE。肥牛亦達到水準,肥而不膩!
1️⃣阿一豬扒酸辣上海麵
2️⃣肥牛配蠔仔米線