2023-03-17
因為就腳,其實雲川我已經食過唔少次,豬頸肉出名好食就唔再多講啦,好多人都分享過,今次想比較下「酸辣湯底」同「酸麻金湯」。食開米線既朋友都一定有自己既偏好,「麻辣」同「酸辣」各有一班捧場客,食開邊樣就通常唔會轉。但當「酸麻金湯」出現左,就令唔少人有選擇困難,一個湯底滿足哂兩種味覺,好似抵食d喎,而我亦都唔例外,食開酸辣既我今次一於叫左碗酸麻金湯試下。平時食開既酸辣好香酸菜味,而且好香濃,小辣都唔會無料到,係幾高質既湯底。今次試呢個酸麻金湯,雖然有酸有麻,但有少少兩頭唔到岸,酸唔夠酸、又唔算好麻,而且無左個浸好香既酸菜味,我叫左中辣,夠辣不過唔夠濃味,同酸辣湯比爭幾級。總結,貪心無好結果,想兩樣都要,結果反而兩樣都滿足唔到,都係繼續做我既「酸辣」捧場客了。
酸辣湯底小辣+豬頸肉
酸麻金湯底+螺旋藻