2022-02-09
今日下晝去咗深水埗既醉藥雞,諗住食返個雞湯米線暖下胃。午餐時段好彩唔使排隊,餐廳入面位置不多同座位較迫,想食記得預早少少黎。呢度最出名係砂鍋生滾麵,有翅、雲吞、胡椒豬肚各類選擇搭配雞件同砂鍋原煲上,可以保持住雞湯同麵底夠熱,另外都仲有冷盤同涼拌麵等。今次嗌咗砂鍋雞湯翅、砂鍋胡椒豬肚雞同醉乳鴿。湯底方面,店家聲稱係無添加味精,飲落雞味好濃郁,可以飲多兩啖。胡椒豬肚雞湯就好香好啱配麵食,胡椒既辣味唔會太搶,豬肚都夠淋,我自己就比較鍾意胡椒豬肚湯底,層次會豐富啲。雞肉方面兩鍋都係跟雞胸同翼既位置,肉質都算嫩滑。麵底可以揀米線、米粉、粉絲、刀削麵、白飯、銀針粉、賴粉,選擇多到暈,今次就揀咗有口感既刀削麵。最有驚喜係佢個醉乳鴿,酒味好香好香,入口乳鴿個肉質好軟好滑,好似食肝甘,非常推介。