2015-04-03
Red velvet cake紅絲絨蛋糕係咩嚟?我試過打電話搵哂全港嘅5星酒店,得兩間知係咩同可訂造。有間咖啡店賣住red velvet cake,我故意問咩味,店員hea答“red velvet”🙈呢度打正旗號話係red velvet cake,仲要係cupcake,首先唔係layer已經唔夠傳統。但呢度賣cupcake,而近年發源地美國都興起,所以都okay。買咗兩件外賣同M先生分享。蛋糕底輕盈但唔夠蓬鬆,味道係light chocolate,唔算乾但冇beetroot增加濕潤感,而且顏色唔夠紅。面層嘅cream cheese頗滑溜,但未夠滑順棉密細緻柔軟。而且整體冇咗酸奶油嘅微酸,所以一個cupcake淺嚐還可以,多吃會甜膩。Signature咁嘅水準,我都冇興趣試其他款。對我嚟講,齋靚樣過佢嘅都仲有大把。我同M先生雖然唔鍾意食甜品,但唔代表唔識分好醜🙊
買咗兩件外賣同M先生分享。