2014-04-20 891 瀏覽
身為馬灣街坊,呢間係我經常去的飯堂之一。所謂飯堂,要求的並不是「了能」、特色、驚喜,而係 highly predicable 的食物品質同服務水準,與及可負擔的價格。首要︰起菜時間合理。只要你入去,係點佢餐牌上的是日精選套餐,由你點餐起計,5分鐘內一定上到湯或者餐茶,10-15分鐘內一定有得食,不論公假定平日,等候時間不變。不會因為 full house 而要呆等千年。第二︰食物水準穩定。食咗 6 年,水準保持一貫,我的至愛豆付肉碎飯,永遠都係一樣的味道、豆付同肉碎的比例、肉汁的咸度、濃度永遠一致。其他諸如台式卥肉飯、拉面……都係永無失手,真係唔容易。第三︰侍應極專業。呢度店面細細,只要你舉手,侍應一定會行埋黎問你要乜,唔會扮見唔到。有時見到你等咗超過15分鐘,張枱仲係無野,會主動問你叫咗咩。有小朋友的,亦會拎定碗仔俾你。繁忙時間會有派籌輪候安排、亦有搭枱安排,但會先問客人是否願意搭枱;亦會有禮貌地問就黎食完的客人仲有無需要、如果無可否埋單俾出面等緊的人食。亦會按你所點的餐,預先提供適當的餐具(如叫拉面會俾筷子、叫扒會擺扒刀,唔係等到上菜先至搵出黎)。有時落錯單,要再整過,都係等多5-
身為馬灣街坊,呢間係我經常去的飯堂之一。

首要︰起菜時間合理。

第二︰食物水準穩定。

第三︰侍應極專業。
有時落錯單,要再整過,都係等多5-10分鐘,唔會令人勞氣、更唔會哦啲客或者企咗晌度左諗右諗(好怕啲侍應落咗單,而你話佢知錯咗,佢都仲要再問多你一次︰乜你唔係叫咗乜乜乜咩?)。

第四︰分量足
我係大飯人,極餓時必定幫襯,永無令我失望。而我亦見到好多藍領工友經常黎食。

結論︰係一間可靠的街坊飯堂,信心之選。
題外話/補充資料: 餐飲送的「乜乜紅茶」「物物綠茶」係幾甜吓的,唔鐘意甜的,可以叫佢少甜。
2014-03-30