2022-05-26
香港有兩大人氣芋圓仙草店-嚐仙/鮮芋仙,但我個人比較鍾意食鮮芋仙🤣最近好多茶飲餐廳都推出醫療行業優惠,🌟依間:出示醫院管理局職員證可享8折優惠,至到6月30日!🌟👓招牌仙草沙冰 $45 芋頭+$8芋圓、仙草凍、仙草冰沙鮮芋仙堂食一向好多人,不過好值得尤其同友人當食甜品!分量一向都多,即使兩個人食都未必食得晒。芋圓彈牙又好多粒,較鍾意地瓜味比較明顯地瓜香氣,但芋頭口味反而唔太重芋味。仙草多又滑!沙冰帶有黑糖水,唔會剩係得純冰水底好單調。比較鍾意食芋頭所以加了,兩大舊,味道甜甜的,粉但吾會變成芋泥溶晒,值得加錢食😇評分:7.5/10👓Q麻糬併紅豆抹茶布丁 $38布丁可以選擇珍珠焦糖/珍珠奶茶/紅豆杏仁/紅豆抹茶第一次食麻糬條,見好多人稱讚,黑糖味同原味各兩條,軟熟得來好Q彈,黑糖味好重,不過可能我有別於其他人甘伴牛奶冰一同食,所以沒有太大驚喜感超級好食,同埋食一條已經覺得有少許滯😂布丁方面其實都幾大個,滑,頗多紅豆粒,但係布丁味道稍為普通冇乜明顯抹茶味,如果對抹茶高要求的話請三思叫。覺得包含布丁麻糬嘅牛奶冰可能會比較好食。評分:6.5/10
👓招牌仙草沙冰 $45 芋頭+$8
芋圓、仙草凍、仙草冰沙
評分:7.5/10
👓Q麻糬併紅豆抹茶布丁 $38