2023-04-29
係銅鑼灣想食甜品,不難想起甜姨姨。刨冰係佢地近年比較出名嘅系列,基本上每枱必點🍧醬爆 $98👑呢個係人氣no.1 !👑👑如果平日鍾意食奶醬多嘅你一定要點!🥜刨冰超高超巨型,上面淋左不少花生醬同煉奶!花生醬超香刨冰頂有豆腐奶蓋,奶蓋上面再放左一小條花生蛋卷,蛋卷好鬆脆🥄刨冰好軟綿綿,醬非常夠所以超夠花生味,枱上面會有一張「食刨冰小貼士」,教你由上而下,外而內食,食到中段刨冰淡味都仲可以加醬。不過我覺得醬爆已經好夠味,所以都唔駛加🧊唔好以為全個都係刨冰咁單調,食到入面仲有餅碎貼花生粒粒,口感唔會得單一刨冰咁單調💛💛作為奶醬控 我覺得呢個真係好好食!不過食到餅碎部分唔好好似我咁不停講野,咳死我😂🥥焦糖椰子心太軟 $128另外甜姨姨同甄沾記聯乘左幾款甜品,對心太軟零抵抗力嘅我當然揀左呢個❣️有別於一般心太軟離不開朱古力抹茶,今次入而係用上左甄沾記嘅特硬椰子糖,將椰子糖煮溶後做成嘅焦糖椰子醬蛋糕外層焗得微脆,椰子醬比較結身,第一啖焦糖味勁濃郁,有d似拖肥糖感覺。但食多左就會覺得有d太甜,上面再有一片片椰子咪好香濃嘅椰子片🧋Oreo 豆腐奶蓋紅茶 配仙草 $40豆腐奶蓋真係第一次聽,比一般芝士奶蓋清
🍧醬爆 $98
🥜刨冰超高超巨型,上面淋左不少花生醬同煉奶!花生醬超香
刨冰頂有豆腐奶蓋,奶蓋上面再放左一小條花生蛋卷,蛋卷好鬆脆
🥥焦糖椰子心太軟 $128
上面再有一片片椰子咪好香濃嘅椰子片
🧋Oreo 豆腐奶蓋紅茶 配仙草 $40
豆腐奶蓋真係第一次聽,比一般芝士奶蓋清新一點,可以揀配仙草/珍珠,仙草佔左杯野一半,唔算好甜。