2018-01-15
係亞士厘道有好多中東食肆,其中我同朋友就比較中意去天星大廈地下個間Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria,因為lunch set可以揀既野食比其他幾間多。呢度的所有員工都是南亞裔的面孔,就連食客都係以中東人甚至乎外國人居多。餐廳不斷係度播放d勁印度風情既歌曲,好有味道。紙巾上面可以睇到其他分店既contact,有興趣可以自己參詳下,呢一次我同同事分別點左Kebab同埋咖哩炒飯。Chicken Tikka Kebab ($48)用錫箔紙包著既Kebab份量很多,一碌大大條分成兩半,可以order兩個唔同餡同朋友一人一半都可以。薄薄既烤餅裡包住洋蔥、椰菜、蕃茄,仲有大量的烤雞肉。蔬菜同肉既份量搭配適宜,食起身1 d都唔覺得油膩,爽脆同滑嫩的多層次既口感令我回無窮。因為我加辣既緣故,入面仲放左大量既辣椒沙律醬,印度辣椒醬比我想像中要辣得多了,吃到我汗直標。而且可能因為有大量醬汁既關係,Kebab既餅皮稍微有少少綿左,但唔影響其整體既味道。而朋友既烤雞咖喱炒飯($61),米用既係印度米種,形狀修長。飯裡加了雞蛋去炒,但不係好似港式炒飯咁打隻蛋花入去,而係原隻雞蛋切片撈埋入去
而朋友既烤雞咖喱炒飯($61),米用既係印度米種,形狀修長。飯裡加了雞蛋去炒,但不係好似港式炒飯咁打隻蛋花入去,而係原隻雞蛋切片撈埋入去炒。烤雞香料味重,成個炒飯乾身可口,水分唔多。炒飯配了沙律菜,有兩種沙律醬可以點,綠色既係薄荷味的,白色係尋常蛋黃醬,但感覺比日式那種清爽,整體好好味。
呢間野係真心好味,可能我自己平時係中意食香料野,好似咖哩啊、孜然等既異國美食,我就冇去過印度啦,但至少呢度d野我覺得好印度feel lor!