2017-11-25 192 瀏覽
呢個月已經去過Mad for Garlic兩次,一次同屋企人普通食飯,另一次farewell個同事。今次無book位就咁walk in就無卡位坐了,但卡位真係幾有情調同幾啱幾個朋友食野吹水的。如果有四個人,訂位會坐得舒服少少!上次係夜晚黎食,點過pasta同risotto,今次lunch hour食,叫左上次無點既pizza同steak。呢度既lunch有set供應,包飲品同餐湯,相對上比夜晚抵呢! Garlic Snowing Pizza 8' (Lunch Set $128) 蒜片pizza,本身以為會好單調好奇怪,點知都幾有驚喜!店員上碟時,會新鮮刨啲芝士碎係pizza面,畫面有如其名: snowing pizza!!! 本身以為黃色個啲係溶左既芝士,點知原來係帶有果香既甜奶油醬,配上脆薄濃味的蒜片同蝦仁,諗唔到味道發揮同配合得唔錯!加上餅底係薄身,食完都唔會有飽飽濟濟既感覺。Set包餐湯或沙律,我揀左薯仔蒜香湯,因為無見過有其他餐廳有呢個湯!薯仔打得幼滑又不失口感,湯亦帶淡淡的蒜香味,只略嫌唔夠咸。$128有埋茶或咖啡,都算唔話得啦~ Garlic Steak ($268) 如

Garlic  Snowing  Pizza  Set
Garlic  Snowing  Pizza

Garlic  Potato  Soup

$128有埋茶或咖啡,都算唔話得啦~
Iced  Lemon  Tea

Garlic Steak ($268)
如果見到啲拉麵店有生蒜、又或者見到啲粉麵鋪有炸蒜的話,我通常都會加一大羹蒜落碗麵到。對於一個咩都會加蒜頭食既人,呢個蒜頭山牛扒絕對係為我而設的。個蒜頭山除左有佢地既招牌炸蒜片,仲有調左味既熟蒜。配料有洋蔥同蘑菇片。牛扒叫左美國牛,三成熟,有少少可惜係牛扒唔太濃牛味,肉質唔算太淋,可能要叫價錢貴少少的牛種吧。不過大量既蒜蓉配牛扒真係非常香口!
Garlic  Steak

總結黎講,Mad for Garlic糅合左韓式常用的蒜頭同意大利的菜式,食物味道特別香濃同可口。
2017-11-20
午餐