2023-12-31 463 瀏覽
今日嚟到荃新天地二期新開嘅食街一門町市場,頭頂上有一個非常日式嘅河豚燈籠,滿滿日式風情。簡介🧐我哋試吓其中一間嘅点壽司,呢間壽司店並唔係啲咩日本過江龍,而係土炮壽司店。一樣係用iPad落單,但佢又唔係迴轉壽司,好得意嘅係食物係由列車送達。壽司/炙燒壽司🍣咁我哋叫咗一啲魚生同炙燒嘅壽司,例如三文魚、中拖;炙燒香辣赤蝦、火焰帝王佢口蟹柳、牛油蒜香帶子等等。魚生方面其實唔錯,有魚味亦有油香,但就中規中矩。炙燒嘅款式好多,但整體來講口味都偏重,例如芝士、柚子胡椒太鹹,令到醬料搶過魚生嘅味道。反卷🍤🥑我哋仲叫咗牛油果吉列炸蝦反卷,佢唔同壽司郎得三四件,一叫就嚟六七嚿。佢咁做應該係因為啲蝦同牛油果係即叫即炸同切,所以一定要叫一定嘅份量先會整俾你,個反卷味道唔錯,炸蝦牛油果非常脆同新鮮,唯獨是壽司飯壓得太實,影響口感。炸物/煮物🍜🥟我哋講吓特別嘅嘢,例如椒鹽避風塘鮑魚,鮑魚係炸過嘅,上面會有椒鹽炸蒜調味料,味道似椒鹽鮮魷,但比較韌。明太子薯條幾有誠意,用咗長形帶皮嘅薯條,可惜明太子醬亦都比較鹹同膩,唔會好似壽司郎咁追住食,食唔到太多。帆立貝茶碗望落幾足料,入面有帆立貝蟹鉗仔等等,但蛋唔算滑,亦都冇乜

簡介🧐

壽司/炙燒壽司🍣

反卷🍤🥑

炸物/煮物🍜🥟
我哋講吓特別嘅嘢,例如椒鹽避風塘鮑魚,鮑魚係炸過嘅,上面會有椒鹽炸蒜調味料,味道似椒鹽鮮魷,但比較韌。明太子薯條幾有誠意,用咗長形帶皮嘅薯條,可惜明太子醬亦都比較鹹同膩,唔會好似壽司郎咁追住食,食唔到太多。帆立貝茶碗望落幾足料,入面有帆立貝蟹鉗仔等等,但蛋唔算滑,亦都冇乜日式高湯味。最後甜品都係啲來貨貨色,認真麻麻,例如蜜桃芭菲,用罐頭蜜桃,真係一般般。

總評😅
佢同藏壽司一樣,食夠某個金額可以玩遊戲,但我哋真係唔識玩,所以一次中獎都冇。最後埋單400頭,整體食物款式特別但偏港式,味道亦都偏重口味。