餐廳: 温野菜 (太古城中心)
資訊:

2018-11-26 345 瀏覽
今日同老婆都放假所以我哋都去咗太古城shopping,行到咁上下大家都肚餓嘅時候就見到溫野菜呢一個招牌,記得我第一次食溫野菜火鍋係喺日本旅行嘅時候,當時覺得佢嘅湯底有好多選擇,亦都有一個非常特別嘅菜式,呢一個就係雜炊,所以今次決定入去回想返日本嘅味道。今次我哋點左一個番茄湯底同昆布湯底,番茄湯底雖然味道比日本淡,但味道都好足,另外我都大力推薦大家試一試昆布湯底,我同我老婆都好鍾意呢一個湯底,食落好有味道,甜甜地幾開胃。今次叫咗豬牛雞各兩份,另外叫咗大概8份配菜,加一杯啤酒,份量啱啱好。溫野菜有兩款醬油比客人,一款係用嚟點肉類,另一款係點配菜,但我覺得湯底夠濃唔用醬油都可以。最後我哋上埋個雜炊,食完就走人,總括來講雖然冇日本咁好食,但都已經唔錯,起碼已經感受到當時身在日本的味道。

2018-11-16