2016-05-01 303 瀏覽
搬離牛頭角已經有5年,仲記得由細個已經食既敍苑今日終於有機會再食。megabox睇完戲,門口已經有小巴去到對面馬路。舖頭地方好大,有3個舖位既大細,有牛雜粉麵,有炒粉麵飯,仲有蒸飯點心,可算係九龍灣區唯一一間宵夜點心吧鳳爪排骨蒸飯 hk22用舊式酒樓既鐵兜載,份量唔大,幾舊排骨,半隻好長既鳳爪(可能兜太細,令隻爪好似好長),蒸飯只佔半個兜左右。豉油係甜既,落多啲個飯入面都唔會太咸,蒸飯粒狀,但撈埋落甜豉油好夾,濕淋淋咁好易入口。排骨斬得大小不一,骨大過肉,偏肥。鳳爪蒸得唔錯,好淋又不至於甩皮甩骨,味道有少少辣,好惹味雞扎 hk17剛剛出爐,望住佢由廚房拎出黎,香氣溢出。一塊長長腐竹包住大大舊魚肚,火腿,雞肉,蟹柳,材料豐富,漲卜卜。味道不錯,因為極舊無骨,可以一口咬落去,醬汁從口邊留出,不同既料有不同咬口,口感豐富要特別一提佢個辣椒油,每次黎必食,不論點牛雜,蒸排骨。因為佢辣味唔太濃,但好香口,而且帶少少甜 味道豐富。亦將其他食材既味道更加提升總括,雖然味道唔係特別出衆,但果番感情,加埋價錢大衆,令我每次黎開都有衝動想黎食
鳳爪排骨蒸飯 hk22

雞扎 hk17
雞扎
辣椒油

2016-04-30
$39 (宵夜)
辣椒油