2018-09-23 2667 瀏覽
今次要講嘅呢一間就係荃灣最享負盛名嘅餃子店-餃子屋。基本上你每一刻都需要排隊等位 ,最少都要等半粒鐘,到底有啲乜野咁吸引到人哋過去,連等半粒鐘頭時間都阻止唔到人湖呢?我哋今日就一齊去睇一睇啦。我好似叫咗130幾號籌,我排緊之前10x號籌,足足排咗20幾30個number, 其實中間有好多人冇耐性已經得到走鬼咗,佢哋唔明呢間餃子係需要用朝聖嘅態度看待。其實我喺出面等一陣時候已經不斷喺度諗緊到底食啲乜嘢餃子好,因為佢餃子嘅款式真係好多,然之後每一種膠紙都非常之好食,陣間入到去食仲會見到嗰啲餃子嘅震撼。基本上菜單上面全部嘅餃子我都想一次過叫曬黎食,但係邊度食得咁多呀? honey叫我減肥,咁我唯有非常之唔情願之下就叫咗四式餃子,總共八隻再加埋上海麵同埋花膠湯底,你冇聽錯呀係真係花膠湯底, 冇落味精 。(不過話時話,咁樣樣真係減肥咩? 嘻嘻)其實佢哋上菜都算快㗎啦,我坐低咗落嚟大概十分鐘就有得食啦,大家可以望一望圖入面嗰啲膠紙每一粒餃子大概有我半個拳頭咁大,入面全部塞滿曬料。然之後之前都有好多雜誌報過,佢哋嘅湯底係真係完全冇落味精嘅花膠湯,當然佢都仲有重慶嘅麻辣湯底你可以揀。咁但係我皮膚唔好就
今次要講嘅呢一間就係荃灣最享負盛名嘅餃子店-餃子屋。

然之後之前都有好多雜誌報過,佢哋嘅湯底係真係完全冇落味精嘅花膠湯,當然佢都仲有重慶嘅麻辣湯底你可以揀。咁但係我皮膚唔好就冇特別叫到喇,大家有興趣嘅話都可以試下。咁到底4色餃子係包咗邊四色呢?係韭菜白菜椰菜同芹菜餃啦,食到去入面你會覺得肉同埋菜嘅比例大概係50 50,

特別一提嘅呢,就係嗰隻餃子嘅味道呢唔只係原先嗰隻菜既味道,佢嘅餃子落咗一啲非常之有特色嘅自家料去整喺,保持住嗰啲料嘅鮮味之餘,仲可以帶出更加多層次嘅味道,成為佢哋嘅特色。

雖則話我唔可以食辣,但係其實佢有少少微辣嘅菜脯,

配埋啲餃子左口真係啱啱好,再加埋呢度一碗最出名嘅花膠湯,基本上食勻全香港入面,佢地係最好食嗰一兩間。餃子份量又足,所有嘢加埋八隻餃子、湯、再加埋上海麵都只不過係50蚊,

你食到四隻左右嗰陣時候,其實已經差唔多飽,淨低嗰四隻只不過令到你嘅滿足感更加大感姐。

呢一間餃子嘅級別簡直就係去到朝聖級,啲人特登嚟到呢度朝聖,就算排幾耐佢哋都係要食。我食完出到去出面都係咁長嘅人龍,完全冇變過。原先佢係一間細舖仔,好細間嘅,之租咗打通咗,痴埋一齊,排隊嘅情況先至有所改善。我需要強調係有所改善,佢都係仲要排好耐,即係話佢哋之前可能係要排九個字嘅,而家就排半粒鐘,咁對於住得遠既朋友嚟講,咁你就要睇啱時機先至嚟食呀。如果唔係嘅話呢,就係搭車再加埋排隊,都唔知等到你幾耐先有得食。 我就只不過係黎朝聖嘅啫,所以我完全就需要唔care。 只要你朝唔朝聖,就要睇你自己啦,完
2018-09-18
35 分鐘 (堂食)