2023-05-20
一連幾日復活節假期,一家人開開心心去到海洋公園水上樂園遊玩。當然不少得到附近酒店住一晚和食自助餐。相信用呢個價錢食嘅自助餐,估計都應該唔會差。入到去餐廳裏面,感覺非常新淨及舒適,隱約之間有少少南亞嘅風味,不過外在硬件就有,要有埋內涵先至緊要。一般有嘅長腳蟹佢都有,平平無奇,而且論大細同論補充速度都極需要改善。場內並無提供生蠔外,而且比較偏向熟食海鮮,始終生海鮮要好有信心先做到個鮮字,做得唔好見報都有份。基本放題有嘅日式標準配置,師傅睇心情切大細多少,見前頭個靚女就明白晒。不過都係個句,呢款嘢都係試咗就夠啦,無需貪多。至於炸物相對魚生壽司好少少,所以其他人都會攞,不過都係嗰句,補充速度要改善。又係自助餐常見嘅咖喱,不過就無我鍾意嘅印度咖喱。由於熟食較多,我都唔一一影相。而較為好食嘅牛仔骨炒麵,我就唔放上嚟,因為影左幾次都影係得一隻或者係吉盤,無謂啦。至於呢個車仔麵檔,佢啲丸係幾好食,可以生菜加啲丸食多一次都得。值得讚嘅就係佢嘅甜品做得係比較多款式同埋比較出色,由於佢嘅款式都比較多,我就冇放晒上嚟啦。我就覺鍾意放喺玻璃櫃入邊,細細件嗰啲芝士蛋糕。喺成個食自助餐嘅過程裏面,由於人手不足嘅關係
又係自助餐常見嘅咖喱,不過就無我鍾意嘅印度咖喱。
喺成個食自助餐嘅過程裏面,由於人手不足嘅關係,連收碟都需要自助。
另外我亦都有食佢嘅自助早餐,情況亦都係非常之唔夠人,有時見佢咁辛苦,自己走去吧枱度直接問佢攞杯熱水,原來先知規矩係要同返啲職員講,叫佢哋要同個吧枱講要攞杯熱水。咁為咗你安全起見唔好淥親,周圍搵個侍應嚟幫手都應該嘅,係咪?