2023-08-11
位於西灣河鯉景灣海旁附近一帶的西餐廳一向都有好chill嘅感覺。今次,我同爸媽過開呢一頭,就帶佢地黎呢間以豬為主題的The Blind Pig 食晚飯,餐廳以豬為主菜,我知道他們一定會食得津津有味。😋😋Skinny Pig Salad ($128),以瘦豬肉打頭陣作為開胃前菜的沙律,粒粒的瘦豬肉,但一d都唔韌,而且豬肉配沙律完全沒有違和感,而且肉味濃郁。沙律份量大大份,沙律非常多料,菠菜、藜麥、紅菜頭、西柚、烤焗的杏仁脆脆片,菠菜很新鮮、多汁,以橘子汁、黑醋撈,甜甜酸酸,十分開胃。🥗🥬🐷CRISPY PORK ($318),豬手好大盤,足足重秤一公斤,餐牌預係 2人份量,所以叫餐時都調節返整餐份量,店員幫我去除大豬手骨,我地就可以切開一片片,方便易食,豬手啖啖肉,咸咸香香、肉質嫩滑、軟身,整隻豬手不太多肥肉,烤焗得很夠火喉,薄薄豬手的皮烤得好脆,加入了酸菜一起配食,可去除豬手的油膩感,還使胃口大增。還有甘筍、焗薯,絕對既滿足又飽肚。🐷🐽🥔🥕😍🤩Brown Butter Scallops & Saffron Risotto($188),意大利飯很 creamy ,芝士、忌廉、菠菜精華已融
Brown Butter Scallops & Saffron Risotto($188),意大利飯很 creamy ,芝士、忌廉、菠菜精華已融合飯裡面,質素鬆軟,帶點咬口,飯上面的四粒帶子大大粒,表面煎至金黃色、邊位有點焦香,味道香濃、爽口彈牙。🧀🥬🤩
在結帳時,餐廳職員向我地展示中午已換上全新餐牌,如果下次再行開黎呢頭,我都會想再到訪回味一次🤗🤗✨🐷