2020-05-29 1589 瀏覽
呢個半自助石燒,非常簡單。一款自選肉(定食),再加任食的魚介味噌湯,珍珠飯,沙律,冷熱飲品同軟雪糕。重頭戲石燒主打牛肉,由$98的薄燒牛內腹肉,$118的牛柳,$148的三角肩,$178澳洲M6和牛及$208的日本黑毛都有。非牛選擇也有$98的雞扒,$118的豚肉扒及$198海鮮盛。牛魔王可以平平地食牛腹肉,也可以豪少少食M5和牛。唔食牛都有3樣其他選擇。沒有花巧,上的就是一塊熱石和你所點的肉。點牛肉的話有會有炸蒜片。早期用的石板儲熱度比較好,但近期轉用了較堅固但儲熱度稍遜的石板,呢一點對於喜歡食熟啲的客人就覺得不夠過癮!自助吧有4款用LC盅仔裝的醬汁(這就是細節!),我覺得柚子味最正,可加少少落沙律度食。我試過牛腹肉、牛柳、海鮮同M5澳洲和牛。我覺得牛腹肉稍肥,牛柳夠腍多汁性價比高,M5澳洲和牛超好食!呢種質素的和牛,自己買返屋企煎都要成$200一塊。海鮮都很豐富,有龍蝦大蝦帶子蟹柳和蠔,最欣賞隻蠔,好多汁好鮮!無可否認,佢嘅半自助選擇不多,但質素都不俗。沙律有雜菜,紫洋蔥,紅黃甜椒,茄仔同粟米,七彩繽紛幾吸睛,菜保持冰凍爽脆,本身已經輕輕撈了醬汁,單食已經美味,另備有一支凱撒沙律汁

無可否認,佢嘅半自助選擇不多,但質素都不俗。沙律有雜菜,紫洋蔥,紅黃甜椒,茄仔同粟米,七彩繽紛幾吸睛,菜保持冰凍爽脆,本身已經輕輕撈了醬汁,單食已經美味,另備有一支凱撒沙律汁更畫龍點睛。呢間石燒其中一個吸引我的地方,就是呢個沙律!佢啲菜嘅爽脆冰凍,我敢說很多酒店都做唔到!非不能也實不為也。呢度認真到用透明保溫箱裝住,仲有個蓋,乾淨衞生又保溫。有很多沙律吧,90幾款醬汁,但無款好食,真係好多餘。沙律,汁醬真的其次,最重要的是個菜本身是否爽脆多汁,是否夠乾爽冰凍。呢個沙律,我是一坐低就要先食兩碗的!

珍珠白飯以任食而言,質素算不過不失。魚介味噌湯有很多昆布,熱騰騰的也不錯。

呢度我一星期都會去一次,連個侍應哥哥已認得我。我成日嚟的原因,是呢度的食物好合適我兩公婆的需要。老公不食生肉,出街食牛,講左好多次要全熟,切開永遠見血水🤦🏻‍♀️,食石燒可以自己控制燒到熟晒。佢是個飯桶, 有湯有肉有飯基本上已經滿足曬佢嘅需要。 我自己呢,同好多女士一樣,夜晚就唔鍾意食太多澱粉質,所以佢呢度有沙律又有燒肉可以唔駛食飯真係好啱我口胃, 食完和牛加沙律都無犯禁,好開心😂。

有人可能會覺得得一件牛肉好像很少,睇你點睇啦。食餐晚餐,一件8安士左右的牛扒算是正常出街鋸扒的份量,唔好將佢想成「得一塊肉」的燒肉放題而想成「任食side dish白飯同湯任裝」的牛扒餐個感覺會良好好多。我都試過牛角lunch燒肉定食,價錢差不多,整體而言牛角勝在side diah吸引(佢有必殺技牛角飯😂),但講到牛肉反而呢度更勝一籌。

呢間餐廳之前呢係做一人一鍋嘅,唔知係咪因為疫情關係,轉咗做石燒。疫情過去唔知道佢哋仲會唔會繼續提供石燒呢?我未試過佢地嘅火鍋,見評價都唔錯,希望佢哋之後可以兩樣都有, 咁就最完美喇。

• 沙律
  • M5澳洲和牛