2019-04-08 2634 瀏覽
好朋友就快生bb,所以我們一班朋友決定在佢生之前,約佢見個面食個飯!!朋友介紹這間餐廳好有特色,所以趁這個機會試下!餐廳位於觀塘的工廠大廈,大廈唔算難搵,但上到去都用左d時間先搵到!未入餐廳已從門口感受到懷舊的味道,打開門彷彿走入時光隧道,返到去80,90年代的學校課室,無論木枱或椅,還是周邊的舊時物品和裝飾都令人想起小時候的每一刻!餐牌上全是台灣菜,選擇都不少!簡好之後就過去櫃位落單比錢!等食期間可以自行倒水,拎紙巾和調味料等<台式滷肉便當> 材料非常豐富,包括雞翼,滷蛋,豬耳,蘿蔔等,全部都滷得好入味!!熱辣辣的飯上放滿肥瘦均勻的肉碎,再淋上充滿油香的滷肉醬汁,拌白飯一齊食,非常滋味!<台式紅燒牛肉麵> 牛肉切得大舊左,肥膏亦多左D,但煮得幾淋唔痴牙,湯頭牛味香濃唔係好咸,再配上彈牙爽口的粗麵條和去油解膩的酸菜一齊食,都算不錯!<夜市香酥雞便當> 熱辣辣的香酥雞炸到表面金黃色,但內裏透白不油膩!食起來酥脆,肉質鮮嫩有彈性,真係幾好食!整體來講,餐廳環境令人勾起以前讀書的回憶,食物都算不錯,這裡好適合同朋友來一邊食飯一邊傾計重拾那些年!

餐牌上全是台灣菜,選擇都不少!

簡好之後就過去櫃位落單比錢!

等食期間可以自行倒水,拎紙巾和調味料等

整體來講,餐廳環境令人勾起以前讀書的回憶,食物都算不錯,這裡好適合同朋友來一邊食飯一邊傾計重拾那些年!!