2015-09-14 2483 瀏覽
這間食店不用多說, 相信很多荃灣友都認識該店, 我也是近來常客的一個!其實, 我曾經試過旺角、油麻地和深水埗的雞煲, 真係沒有一間能留得住我個口同胃呀!朋友生日, 我就介紹這間食店給他, 明知該店出名人多, 所以我醒啦, 晨雞咁早下午5點幾攞定籌排頭位呀! 當然, 所以咁咪好早就入得場開波囉!唔駛講, 先嚟一隻雞, 然後慢慢點其他餸! 由於今日有小朋友, 所以我們點的是小麻小辣.不得不提, 食雞煲真係要細火啊! 因為超易燶底! 另外, 食雞煲一定要點白飯, 加少少汁嚟食, 簡直係絶配! 單單撈汁送飯, 小朋友已經吃了三碗飯! 接下來, 他當然是收工早抖啦! 我們大人, 就慢慢享受雞煲的麻辣香.講真, 食完個雞煲真係有點飽, 但無耐為食嘅自己又好鍾意落鮮淮山, 連同雞汁的味道, 真係好爽口野味啊!蝦滑和墨魚滑也是我的至愛! 再來一杯啤酒杯大的凍檸茶, 正呀!由於我不食牛, 所以不能告訴你們牛丸的味道, 但朋友說最差係黑椒牛丸, 所以成碟好似未食過咁……其實令我最唔鍾意嘅係, 身上和頭髮一直有雞煲味, 久久也散不了!

2015-09-12
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日